Nieuw overzicht van onderzoek naar medicijnen voor de ziekte van Parkinson

Nieuw overzicht van onderzoek naar medicijnen voor de ziekte van Parkinson

7 augustus 2024

De oorzaken van de ziekte van Parkinson worden nog niet goed begrepen. Daarom is het van belang om medicijnen te ontwikkelen en te testen die zich op verschillende biologische routes richten. Zo kan bepaald worden welke medicijnen nuttig zijn bij de behandeling van symptomen en welke kunnen worden toegediend om de ziekte te remmen of stoppen. Sinds 2020 publiceren de Michael J Fox Foundation, Cure Parkinson’s en ervaringsdeskundigen jaarlijks een overzicht van alle klinische onderzoeken die gaande zijn naar medicijnen voor de ziekte van Parkinson. 

Bron: ParkinsonNL

De onderzoekers gebruiken hiervoor gegevens vanuit de database ClinicalTrials.gov. Begin dit jaar waren dat 136 klinische onderzoeken, waarvan 35 die in 2024 zijn gestart. Vorig jaar waren er 139 lopende onderzoeken. Iets meer dan de helft van de lopende onderzoeken is gericht op medicijnen die de symptomen van de ziekte beïnvloeden (56 procent). Iets minder dan de helft is gericht op medicijnen die de voortgang van de ziekte afremmen (44 procent).

Symptomen beïnvloeden

Mensen met parkinson kunnen veel last hebben van bepaalde symptomen van de ziekte. Daarom is onderzoek naar medicijnen die die symptomen beïnvloeden belangrijk. Het meeste onderzoek is momenteel gaande naar dyskinesie of onwillekeurige bewegingen, gevolgd door onderzoek naar problemen met denken (cognitieve klachten), waaronder dementie bij parkinson, depressie, psychoses en hallucinaties. Dit jaar lopen er meer onderzoeken naar medicijnen voor niet-motorische symptomen dan vorig jaar.

Voortgang van de ziekte afremmen

De makers van het overzicht hebben de onderzoeken ingedeeld naar het systeem in het lichaam waarop het onderzochte medicijn inwerkt en merken op dat er onderzoek loopt naar veel verschillende aanknopingspunten. Opvallend is dat het aantal onderzoeken naar het remmen van ontstekingsprocessen sinds vorig jaar is verdubbeld naar zes. Deze trend zal zich waarschijnlijk doorzetten omdat wetenschappers tegenwoordig denken dat ontsteking belangrijk is in de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Verder valt op dat het aantal onderzoeken naar het GBA-gen is toegenomen.

Lees verder op de website van ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven