Deelnemers gezocht voor onderzoek naar behandeling van angst en stress bij bevriezen van lopen
5 maart 2024
Onderzoekers van het TACKLING-FOG project onderzoeken een praktische behandeling gericht op angst en stress bij bevriezen van lopen.
Bevriezen van lopen is een van de meest hinderlijke symptomen bij de ziekte van Parkinson. Tijdens bevriezen van lopen hebben mensen het gevoel dat hun voeten ineens vastgeplakt zijn aan de grond. Hierdoor kunnen ze geen stap meer maken. Of alleen hele snelle stapjes op de plaats. Bevriezen van lopen gaat vaak gepaard met angst en stress, en dit kan het bevriezen van lopen verergeren. Onderzoekers van Radboudumc hebben een praktische behandeling ontwikkeld om angst en stress rondom bevriezen van lopen te verminderen. Hiermee hopen ze bevriezen van lopen in de toekomst beter te kunnen behandelen.
Wat betekent dit voor mij?
Tijdens het onderzoek krijgen deelnemers een behandeling van vier weken gericht op het verminderen van angst en stress bij bevriezen van lopen. Deze sessies vinden plaats bij de deelnemers thuis. Tijdens de behandeling krijgen deelnemers gepersonaliseerde adviezen om angst en stress rondom bevriezen van lopen te verminderen. Voorbeelden van strategieën zijn jezelf positief toespreken, ademhalingsoefeningen en het vooraf plannen van een route.
De onderzoeker komt voor de behandeling, na de behandeling, en 10 weken na afloop van de behandeling thuis bij de deelnemers langs om verschillende metingen te verrichten.
Door deel te nemen aan dit onderzoek draagt u bij aan een mogelijke nieuwe behandelmethode voor bevriezen van lopen. Daarnaast kan de behandeling ervoor zorgen dat u minder angst of stress zult ervaren rondom bevriezen van lopen, waardoor het bevriezen mogelijk verbetert.
Kan ik meedoen?
Voor dit onderzoek zijn de onderzoekers op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson die last hebben van bevriezen van lopen. Daarnaast is het belangrijk dat het bevriezen plaatsvindt of wordt verergerd door angst of stress.
Interesse?
Heeft u interesse om deel te nemen? Of twijfelt u of u in aanmerking komt voor dit onderzoek? Neem vrijblijvend contact op met onderzoeker Gijs Vissers (tel: 024- 366 84 26, e-mail: gijs.vissers@radboudumc.nl).