TALISMAN-2: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door hoogtetraining?
8 februari 2024
In dit project van het Radboudumc wordt onderzocht wat de invloed is van het nabootsen van een verblijf op hoogte, zoals in de bergen, op parkinsonsymptomen en conditie.
Update juni 2024: Aanmelden is niet meer mogelijk. Er zijn voldoende deelnemers.
Wat houdt het project in?
Via een zuurstofmasker krijgen deelnemers lucht toegediend zoals de ijle lucht in hoge bergen. Dit is een soort hoogtetraining, een activiteit die topsporters gebruiken om hun conditie te verbeteren.
In dit onderzoek krijgt u een apparaat thuis dat sporters ook gebruiken voor hoogtetraining, waardoor u op een veilige manier thuis hoogtetraining kan doen. Het apparaat maakt van de normale lucht in de kamer ijle lucht, dat deelnemers via een masker inademen. U zit tijdens de hoogtetraining rustig in een stoel. De hoogtetrainingen vinden de eerste keren onder begeleiding van het onderzoeksteam plaats.
Het project wordt uitgevoerd door de afdelingen Neurologie en Fysiologie van het Radboudumc onder leiding van hoogleraar neurologie Bas Bloem en gefinancierd door de Michael J. Fox Foundation.
Waarom dit project?
Onderzoek in dieren laat zien dat hoogtetraining zorgt voor beschermende reacties in het lichaam die belangrijk zijn voor parkinson. De onderzoekers hebben onlangs het TALISMAN-1-onderzoek afgerond, waarin ze de veiligheid en effecten van hoogtetraining op korte termijn onderzochten bij mensen met parkinson. Ze vonden dat hoogtetraining niet leidt tot meer bijwerkingen van de ziekte van Parkinson. Daarnaast vonden ze voorzichtige aanwijzingen dat hoogtetraining sommige symptomen van de ziekte zou kunnen verbeteren.
In dit TALISMAN-2-onderzoek gaan ze daarom verder onderzoeken of hoogtetraining positieve effecten op parkinsonsymptomen en de conditie heeft.
Wat wordt er van mij verwacht?
Voor het onderzoek worden deelnemers gevraagd gedurende een maand drie keer in de week hoogtetrainingen uit te voeren. Deze trainingen duren 45 minuten.
Daarnaast komt u als u meedoet gedurende drie maanden in totaal vijf keer naar het Radboudumc. Tijdens het eerste bezoek kijken de onderzoekers of u geschikt bent voor het onderzoek, doen ze een proef-hoogtetraining en voeren ze enkele neurologische testen uit. Via een eenmalige prik in de slagader van de arm wordt in het bloed de reactie op de hoogtetraining onderzocht. Dit duurt in totaal 2,5 uur.
Als u geschikt bent voor TALISMAN-2, komt u eenmaal naar het Radboudumc om onder begeleiding hoogtetraining te doen. Dat duurt een uur. Ten slotte komen de onderzoekers kort daarna in ieder geval één keer naar de deelnemers thuis, om het apparaat nogmaals uit te leggen en onder begeleiding de hoogtetraining te doen. Dat duurt ongeveer 1,5 uur.
Een week en een maand nadat u klaar bent met de hoogtetraining komt u voor een kort bezoek van een uur naar het Radboudumc voor testen en bloedafname. Daarna bent u klaar met het onderzoek.
Wat heb ik er aan?
Deelname aan dit project levert u niet meteen iets op. Door mee te doen levert u wel een belangrijke bijdrage aan de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson. Uw reiskosten worden vergoed.
Kan ik meedoen?
De onderzoekers zijn op zoek naar mensen tussen de 50 en 75 jaar met de ziekte van Parkinson, en zonder andere ziektes van de hersenen, ziektes of klachten van het hart, de conditie, longen of ademhaling (inclusief astma, COPD, hartfalen, slaapapneu).
Deelnemers moeten hun parkinson-ochtendmedicatie kunnen uitstellen tot na het eerste bezoek aan het ziekenhuis en bij de twee korte nametingen na de maand hoogtetraining. Direct na het bezoek kan de ochtendmedicatie weer ingenomen worden.