Update over het coronavirus

Update over het coronavirus

14 september 2023

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste mensen met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden. Vaccinatie beschermt tegen (ernstig) ziek worden. In dit themadossier houden we u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.  

leeswijzer

Leeswijzer:

Pijltje omhoogHeeft u een onderwerp gelezen? Met het pijltje onderaan de pagina kunt u altijd weer terug naar de leeswijzer bovenaan de pagina.

Update 14 september 2023

Vanaf 2 oktober 2023 kunnen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, waaronder 60-plussers en zwangeren, weer een coronaprik halen. Dit geldt ook voor zorgmedewerkers met direct patiënt en/of cliëntcontact. De coronaprik wordt gegeven door de GGD met het meest actueel beschikbare vaccin. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 5 juli 2023

In het najaar van 2023 komt er een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona. Met de coronaprik wordt hun bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname weer op peil gebracht. Ook de zorgmedewerkers met direct patiëntencontact komen in aanmerking voor een vaccinatie. Dat schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad om dit najaar te starten met een structureel vaccinatieprogramma tegen corona.(Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 27 februari 2023

Het is niet nodig om dit voorjaar een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus te starten. Dat zegt het Outbreak Management Team Vaccinaties (OMT-V) in een advies. Veel mensen hebben inmiddels immuniteit opgebouwd en worden minder ziek bij een besmetting, zegt het OMT-V.

Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft dat advies vandaag gedeeld met de Tweede Kamer. Er kunnen wel nieuwe varianten opkomen, wat weer kan leiden tot een toename van het aantal infecties. Maar ook die zullen naar verwachting relatief mild zijn, waardoor mensen niet erg ziek zullen worden, zegt het OMT-V.

Daarom levert een nieuwe boosterronde slechts een geringe tijdelijke toename van antistoffen op, zeggen de experts (Bron: NOS.nl)

Lees hier het advies van minister Kuipers

Update 24 februari 2023

Op 10 februari 2023 riep het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM het Outbreak Management Team (OMT) bijeen om te adviseren over de situatie rondom de COVID-19-pandemie.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) moet zich nog beraden over het advies, maar de boodschap van het OMT is duidelijk: door nieuwe varianten en grote immuniteit in de bevolking is het coronavirus inmiddels een infectie geworden als vele anderen. Daarom kunnen de laatste restricties en -adviezen rond testen en isolatie overboord. Corona heeft waarschijnlijk de langverwachte ‘endemische fase’ bereikt, schrijft het OMT in een zojuist openbaar gemaakt advies aan de regering. Daarmee is de crisisfase voorbij, zolang er geen ziekmakender variant opduikt (Bron: AD.nl)

Lees het volledige advies van het OMT hier

Update 21 oktober 2022

De herhaalprik is beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie heeft afgerond. Als eerste zijn mensen vanaf 60 jaar en ouder, of die dit jaar 60 worden, mensen met een medisch risico en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact uitgenodigd. Mensen kunnen de herhaalprik krijgen vanaf 3 maanden na hun laatste coronaprik en 3 maanden na een besmetting met corona.

Vanaf deze week krijgen ook mensen onder de 60 jaar de mogelijkheid om een herhaalprik te halen. Dat gebeurt stapsgewijs per geboortejaar. Meer informatie hierover staat op de website van Rijksoverheid: coronavaccinatie/herhaalprik

Update 11 oktober 2022

RIVM logo NED 2018-01

De coronacijfers stijgen door. De toename is overal zichtbaar. In de verpleeghuizen steeg het aantal bewoners met een positieve coronatest afgelopen week met 23%. Ook in de ziekenhuizen liggen steeds meer mensen door COVID-19. Juist voor kwetsbare groepen mensen brengt de huidige situatie extra risico’s met zich mee. Het responsteam van het RIVM adviseert de coronathermometer dan ook op stand 2 te zetten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 19 april 2022

Op 15 maart hebben we afscheid genomen van de meeste maatregelen. Dit heeft nog niet geleid tot extra druk op de zorg. Toch is het virus niet weg. Dit najaar kunnen we weer een opleving in het aantal besmettingen verwachten, of kan een nieuwe besmettelijke variant opduiken. Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven.

Voorlopig blijven de basismaatregelen dan ook van kracht: houd je aan de hygiënemaatregelen zoals hoesten en niezen in de elleboog, was regelmatig je handen, blijf thuis bij klachten en zorg voor voldoende frisse lucht. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht

Maatregelen en adviezen om verspreiding corona te beperken

Er geldt nog een aantal coronamaatregelen en -adviezen. De vaccinaties werken bij veel mensen goed en een grote groep mensen heeft weerstand opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met corona. Maar het coronavirus is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek van worden. Het kabinet houdt de coronasituatie daarom goed in de gaten en onderneemt actie als er verder versoepeld kan worden of als het virus weer oplaait. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 15 maart 2022

De afgelopen weken zijn de coronabesmettingen weer opgelopen. De huidige virusvariant is echter minder ziekmakend en het aantal mensen dat met corona op de IC wordt opgenomen is  beperkt. Daarom heeft het kabinet besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Er gelden nog wel een aantal adviezen. Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland, maar houdt de situatie goed in de gaten. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 25 februari 2022

Lees op deze pagina op de website van de Rijksoverheid welke coronamaatregelen gelden vanaf vrijdag 25 februari 2022. Op 15 maart 2022 beoordeelt het kabinet opnieuw de coronamaatregelen.

Lees hier de huidige maatregelen

Update 16 februari 2022

Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in 1 keer. Maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 26 januari 2022

De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht over de maatregelen en nieuwe quarantaineadviezen

Update 15 januari 2022

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 4 januari 2022

Mensen geboren in 2003 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. 18-jarigen die zijn geboren in 2004 kunnen vanaf vandaag bellen met de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn om een afspraak in te plannen voor een corona boostervaccinatie: telefoonnummer 0800-7070*. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier de volledige update

Update 3 januari 2022

Mensen geboren in 2001 en 2002 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. 

Lees hier het volledige bericht

Mensen geboren in 1999 en 2000 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 2 januari 2022

Mensen geboren in 1995, 1996, 1997 en 1998 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees de volledige berichten per geboortejaar via de nieuwspagina op RIVM.nl

Update 1 januari 2022

Mensen geboren in 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993 en 1994 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees de volledige berichten per geboortejaar via de nieuwspagina op RIVM.nl

Update 30 december 2021

Mensen geboren in 1985 en 1986 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 29 december 2021

Mensen geboren in 1983 en 1984 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Zestigplussers mogen ook bellen voor een afspraak (telefoonnummer 0800-7070). Zij hoeven vanaf nu niet meer op de brief te wachten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 28 december 2021

Mensen geboren in 1981 en 1982 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 27 december 2021

Mensen geboren in 1980 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Mensen geboren in 1978 en 1979 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Mensen geboren in 1976 en 1977 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 26 december 2021

Mensen geboren in 1974 en 1975 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Ook tijdens de feestdagen zijn de priklocaties open. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 25 december 2021

Mensen geboren in 1971, 1972 en 1973 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Ook tijdens de feestdagen zijn de priklocaties open.

Lees hier het volledige bericht

Mensen geboren in 1968, 1969 en 1970 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Ook tijdens de feestdagen zijn veel priklocaties open.

Lees hier het volledige bericht

Update 23 december 2021

Mensen geboren in 1966 en 1967 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Ook tijdens de feestdagen zijn de priklocaties open. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 22 december 2021

Mensen geboren in 1965 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Ook tijdens de feestdagen zijn de priklocaties open. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 21 december 2021

Mensen geboren in 1963 en 1964 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Ook tijdens de feestdagen zijn de priklocaties open.(Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 20 december 2021

Mensen geboren in 1962 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 18 december 2021

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht naar aanleding van de persconferentie

Update 16 december 2021

enquete

Twee weken geleden heeft de Parkinson Vereniging een vragenlijst uitgezet onder mensen met parkinson of een parkinsonisme en hun naasten om te inventariseren of er uitgestelde zorg of behandeling wordt ervaren door corona. Tweehonderd mensen hebben de vragenlijst ingevuld.

Lees hier het resultaat van deze vragenlijst

Update 15 december 2021

De corona boostercampagne wordt versneld. Een van de gevolgen is dat de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster is verkort. Zestigplussers kunnen vanaf vandaag een afspraak maken als de laatste vaccinatie tenminste 3 maanden geleden was. Dat kan alleen online. Bellen is nu, vanwege de drukte, niet mogelijk. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 14 december 2021

Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en de gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten het virus verder worden teruggedrongen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld.

Daarom verlengt het kabinet de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. 

Lees hier het volledige bericht naar aanleiding van de persconferentie

Mensen geboren in 1960 en 1961 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 6 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 6 maanden na herstel van corona. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 13 december 2021

Mensen geboren in 1957, 1958 en 1959 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 6 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 6 maanden na herstel van corona.

GGD in de Regio Nederland roept mensen (geboren in 1959 of eerder) op zoveel mogelijk een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller en voorkomt dat het callcenter overbelast raakt. Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren, vrienden of de bibliotheek. Ook is er een uitlegfilm die stap voor stap helpt om de afspraak zelf online te maken. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier de volledige update

Update 12 december 2021

Mensen geboren in 1955 en 1956 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Mensen geboren in 1953 en 1954 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 9 december 2021

Mensen geboren in 1948, 1949 en 1950 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 8 december 2021

Mensen geboren in 1946 en 1947 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 7 december 2021

Mensen geboren in 1944 en 1945 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 6 december 2021

Mensen geboren in 1943 kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet wel eerst de brief afwachten.(Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht 

Update 5 december 2021

Mensen geboren in 1942 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet eerst de brief afwachten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Vragenlijst uitgestelde zorg door corona

enquete

Het aantal besmettingen met corona neemt toe. Daarmee neemt de druk op de zorg ook toe. Op veel plaatsen wordt planbare zorg uitgesteld, zodat de acute zorg kan doorgaan. De Parkinson Vereniging hoort graag welke gevolgen dit heeft voor u. Met uw antwoorden kunnen we gericht aandacht vragen voor de gevolgen van deze coronagolf voor mensen met parkinson en parkinsonisme. Vandaar deze korte vragenlijst. U kunt de vragenlijst invullen tot en met 15 december.

Bekijk hier het resultaat van de vragenlijst

Update 2 december 2021

Mensen geboren in 1941 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatieafspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet eerst de brief afwachten. 

Lees hier het volledige bericht

Update 1 december 2021

Mensen geboren in 1940 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatieafspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet eerst de brief afwachten. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 27 november 2021

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heup- of liesbreukoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur. Ze gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht van de Rijksoverheid

Update 25 november 2021

Mensen geboren in 1939 of eerder kunnen een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Het is niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Een afspraak maken kan het beste online, via www.coronavaccinatieafspraak.nl. Als dat niet lukt, dan kan het ook telefonisch, via 0800-7070. Houd dan wel rekening met een langere wachttijd. 

Lees hier het volledige bericht van het RIVM

Update 15 november 2021

Bij de Parkinson Vereniging maken we ons zorgen om de grote toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland. Voor mensen met parkinson(isme) heeft het coronavirus directe en indirecte consequenties. Zo is de ziektelast van parkinson al ernstig genoeg; als iemand met parkinson daar bovenop corona krijgt, dan is het mogelijk dat de parkinsonverschijnselen verergeren. Een indirect gevolg van corona voor mensen met parkinson(isme) is dat mogelijk de niet-acute zorg in het ziekenhuis wordt uitgesteld, denk aan een mogelijke uitstel van DBS-operaties.

We willen graag dat het aantal coronabesmettingen zo snel mogelijk afneemt. Dat zou pleiten voor strenge coronamaatregelen waar het mensen met parkinson(isme) betreft. Maar zo simpel is het niet voor ons. De Parkinson Vereniging wil een inclusieve vereniging zijn. 

Lees hier hoe de Parkinson Vereniging de maatregelen toepast

Update 12 november 2021

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Besmettingen ontstaan door contacten tussen mensen. Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, komen er aanvullende maatregelen. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) zoveel mogelijk door, terwijl in de avond het aantal contactmomenten meer wordt beperkt. Deze maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.

Boosterprik versneld van start

Vanaf vrijdag 19 november start de boostercampagne voor mobiele 80-plussers, volwassen inwoners van zorginstellingen en medewerkers in de zorg met patiëntcontact. Dat betekent dat deze mensen bovenop de vaccinatie die zij eerder kregen nog een vaccin kunnen krijgen, een booster, om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier de volledige inhoud van de persconferentie

Update 2 november 2021

Tijdens een persconferentie gegeven door Mark Rutte en Hugo de Jonge werden vandaag aangescherpte maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus bekend gemaakt. Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Het RIVM verwacht een piek van 500 Covid-patiënten op de IC deze winter. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. 

Boostervaccinatie

vaccin_corona

In december start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst. Dat betekent dat deze mensen bovenop de twee vaccinaties die zij eerder haalden (of na één prik met het Janssen-vaccin) een extra vaccinatie kunnen krijgen, als extra bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames. Vanaf januari worden vervolgens mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eerst een uitnodiging krijgen. Ook wordt volgende maand gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier de volledige inhoud van de persconferentie

Update 14 september 2021

Vanavond is er weer een persconferentie gegeven door Mark Rutte en Hugo de Jonge. Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.

Lees hier de volledige inhoud van de persconferentie

Derde vaccinatie en booster vaccin

Een specifieke groep patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een derde vaccinatie mogelijk een betere bescherming krijgen tegen het coronavirus. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen. Een zogenaamde booster vaccin voor de algehele bevolking is niet nodig. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een nieuw advies dat vandaag is aangeboden aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Vanaf oktober krijgt deze selecte groep patiënten een uitnodiging voor een derde vaccinatie via hun medisch specialist in het ziekenhuis. 

Lees hier het volledige bericht

Update 13 augustus 2021

het kabinet besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten. 

Lees hier het volledige bericht

Update 9 augustus 2021

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos 2 corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees hier het volledige bericht

Update 15 juli 2021

De minister kondigde in de kamerbrief van 9 juli 2021 al aan dat het interval tussen de eerste en tweede vaccinatie verkort wordt. In de uitvoeringsrichtlijn is opgenomen dat een interval van minimaal 21 dagen wordt gehanteerd voor Comirnaty® (BioNTech/Pfizer) en 28 dagen voor Spikevax® (Moderna). Dit is weer conform de bijsluiter omdat er op dit moment voldoende vaccin en capaciteit bij de GGD beschikbaar is. Hoe dit in de praktijk bij de GGD in het afspraken-systeem wordt ingeregeld vanaf maandag 19 juli 2021 volgt nog via communicatie vanuit GGD GHOR Nederland.

Er wordt nog gekeken of ook mensen die al een afspraak hebben gemaakt de afspraak voor de tweede vaccinatie naar voren kunnen halen. De minister heeft opgeroepen om verdere berichtgeving hierover af te wachten en niet nu al de GGD te bellen, het vervroegen van een bestaande afspraak voor de tweede vaccinatie is nu nog niet mogelijk.

Update 8 juli 2021

Vanaf vandaag kunnen tieners geboren in 2007 een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Inplannen kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Bij de GGD krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Vanaf vrijdag 9 juli valt de uitnodiging op de mat. In totaal zijn er ruim 188.000 jongeren geboren in 2007.

Lees hier het volledige bericht

Update 5 juli 2021

Vanaf vandaag kunnen tieners geboren in 2006 een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Inplannen kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Bij de GGD krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Vanaf woensdag 7 juli valt de uitnodiging op de mat. In totaal zijn er ruim 192.000 jongeren geboren in 2006.

Lees hier het volledige bericht

Vanaf vandaag kunnen tieners geboren in 2005 een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Inplannen kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Bij de GGD krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Vanaf dinsdag 6 juli valt de uitnodiging op de mat. In totaal zijn er ruim 193.000 jongeren geboren in 2005.

Lees hier het volledige bericht

Update 2 juli 2021

Vanaf vandaag kunnen de eerste tieners geboren in 2004 een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Inplannen kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Bij de GGD krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Vanaf dinsdag 6 juli valt de uitnodiging op de mat. In totaal zijn er ruim 199.000 jongeren geboren in 2004.

Lees het volledige bericht

Update 21 juni 2021

Mensen uit 2003 kunnen vanaf  zaterdag 19 juni 10.00 uur via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Ook 17-jarigen die geboren zijn in 2003 kunnen een afspraak maken voor een vaccinatie. De 18-jarigen krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, de 17-jarigen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Deze groep ontvangt vanaf 23 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 206.000 mensen geboren in 2003.

Lees hier het volledige bericht

Update 18 juni 2021

Mensen uit 2001 en 2002 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Om 10:00 uur gaat de portal open voor het geboortejaar 2001, vanaf 13:00 uur kunnen ook de mensen geboren in 2002 een afspraak maken. Bij de GGD krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf dinsdag 22 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 432.000 mensen geboren in 2001 en 2002.

Lees hier het volledige bericht

Update 17 juni 2021

Mensen uit 2000 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf zaterdag 19 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 227.000 mensen geboren in 2000.

lees hier het volledige bericht

Mensen uit 1999 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf zaterdag 19 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.000 mensen geboren in 1999.

Lees hier het volledige bericht

Update 16 juni 2021

Mensen uit 1998 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf vrijdag 18 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.000 mensen geboren in 1998.

Lees hier het volledige bericht

Mensen uit 1997 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf vrijdag 18 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 219.000 mensen geboren in 1997.

Lees hier het volledige bericht

Update 15 juni 2021

Mensen uit 1996 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf donderdag 17 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 217.000 mensen geboren in 1996.

Lees hier het volledige bericht

Mensen uit 1995 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf donderdag 17 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 219.000 mensen geboren in 1995.

Lees hier het volledige bericht

Update 14 juni 2021

Mensen uit 1994 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf woensdag 16 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 226.000 mensen geboren in 1994.

Lees hier het volledige bericht

Mensen uit 1993 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf woensdag 16 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 227.000 mensen geboren in 1993.

Lees hier het volledige bericht

Update 12 juni 2021

Mensen uit 1992 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf dinsdag 15 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 229.000 mensen geboren in 1992.

Lees hier het volledige bericht

Update 11 juni 2021

Mensen uit 1991 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf dinsdag 15 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 232.000 mensen geboren in 1991.

Lees hier het volledige bericht

Mensen uit 1990 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf vrijdag 11 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 234.000 mensen geboren in 1990.

Lees hier het volledige bericht

Update 10 juni 2021

Mensen uit 1989 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf vrijdag 11 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 226.000 mensen geboren in 1989.

Lees hier het volledige bericht

Update 9 juni 2021

Mensen uit 1988 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf donderdag 10 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.675 mensen geboren in 1988.

Lees hier het volledige bericht

Update 8 juni 2021

Mensen uit 1987 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf donderdag 10 juni de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.000 mensen geboren in 1987.

Lees hier het volledige bericht

Thuiswonende 75-plussers zijn vanaf drie weken na de tweede prik voor 82% beschermd tegen een positieve coronatest. De bescherming tegen ziekenhuisopname vanaf 3 weken na de tweede prik was 94% en tegen overlijden door het coronavirus ook 94%. Bij zowel thuiswonende ouderen als verpleeghuisbewoners was, in de eerste acht weken na de start van het vaccinatieprogramma, een forse daling zichtbaar in het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en overlijdens. Dit blijkt uit een analyse van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , nu er ruim vier maanden na de start van het vaccinatieprogramma voldoende gegevens beschikbaar zijn van ouderen.

Lees hier het volledige bericht

Update 7 juni 2021

Mensen geboren in 1985 en 1986 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf woensdag 9 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 239.000 mensen geboren in 1985 en 1986.

Lees hier het volledige bericht

Mensen geboren in 1984 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf dinsdag 8 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 213.000 mensen geboren in 1984.

Lees hier het volledige bericht

Update 5 juni 2021

60-plussers die nog niet zijn gevaccineerd ontvangen opnieuw een uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie. Daarmee willen RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  ) mensen die nog niet zijn gevaccineerd, bewegen om dat alsnog te doen. Zij kunnen – net als de afgelopen maanden - online of telefonisch een afspraak maken bij de GGD. 60-64-jarigen die nog niet zijn gevaccineerd kunnen vooruitlopend op hun uitnodiging vanaf zaterdag 5 juni online en vanaf 08:00 uur telefonisch een vaccinatieafspraak maken bij de GGD.

Lees hier het volledige bericht

Update 4 juni 2021

Mensen geboren in 1983 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf dinsdag 8 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 207.000 mensen geboren in 1983.

Lees hier het volledige bericht

Update 3 juni 2021

Mensen geboren in 1982 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf zaterdag 5  juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 207.000 mensen geboren in 1982.

Lees hier het volledige bericht

Update 2 juni 2021

Vanaf aanstaande zaterdag krijgen 60-plussers die nog niet zijn gevaccineerd opnieuw een uitnodigingsbrief voor coronavaccinatie op de mat. Daarmee willen RIVM, GGD en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de mensen die nog niet zijn gevaccineerd bewegen om alsnog een vaccinatie te gaan halen.  Zij kunnen – net als de afgelopen maanden - online of telefonisch een afspraak maken bij de GGD. Om hen te herinneren aan hun vaccinatie-uitnodiging wordt zo snel als mogelijk een extra brief met de post verstuurd. Mensen van 90 jaar of ouder kunnen als eerste zo’n herhaaloproep verwachten. Ook de 60- tot en met 64-jarigen die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen vanaf zaterdag 5 juni een vaccinatie-afspraak maken bij de GGD.

Lees hier het volledige bericht

Mensen geboren in 1981 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf vrijdag 4 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 210.000 mensen geboren in 1981.

Lees hier het volledige bericht

Update 31 mei 2021

Mensen geboren in 1979 en 1980 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf vrijdag 4 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 420.000 mensen geboren in 1979 en 1980.

Lees hier het volledige bericht

Mensen geboren in 1977 en 1978 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf donderdag 3 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. Vanaf dat moment kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. In totaal zijn er ruim 410.000 mensen geboren in 1977 en 1978. 

Lees hier het volledige bericht

Update 30 mei 2021

Mensen geboren in 1976 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van Janssen. Zij ontvangen woensdag 2 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. Vanaf dat moment kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. In totaal zijn er ruim 205.000 mensen geboren in 1976. 

Lees hier het volledige bericht

1974 en 1975

Mensen geboren in 1974 en 1975 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf dinsdag 1 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. Vanaf dat moment kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. In totaal zijn er ruim 420.000 mensen geboren in 1974 en 1975.

Lees hier het volledige bericht

Update 27 mei 2021

Mensen geboren in 1972 en 1973 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf dinsdag 1 juni de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post. Vanaf dat moment kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. In totaal zijn er ruim 462.000 mensen geboren in 1972 en 1973. 

Lees hier het volledige bericht

Update 26 mei 2021

Mensen geboren in 1971 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij krijgen vanaf zaterdag 29 mei de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie op de mat, vanaf dat moment kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. In totaal zijn er 250.000 mensen geboren in 1971. 

Lees hier het volledige bericht

Update 25 mei 2021

Mensen geboren in 1969 en 1970 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij krijgen vanaf vrijdag 28 mei de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie op de mat, vanaf dat moment kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. In totaal zijn er ruim 520.000 mensen geboren in 1969 en 1970. Naar schatting hebben 436.000 mensen uit deze groep nog geen vaccin ontvangen. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 24 mei 2021

Vanaf het pinksterweekend kunnen mensen geboren in 1967 en 1968 online een afspraak maken voor een coronavaccinatie via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Zij ontvangen afgelopen weekend of begin volgende week per post een uitnodiging. Daarmee kunnen zij ook telefonisch een afspraak inplannen. Deze groep krijgt een vaccinatie met het Janssen-vaccin en wordt dus één keer gevaccineerd. In totaal zijn er ruim 507.000 mensen geboren in 1967 en 1968. Naar schatting hebben 425.000 mensen uit deze groep nog geen vaccin ontvangen. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 20 mei 2021

Mensen geboren in 1966 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij krijgen vanaf vrijdag 21 mei de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie op de mat, vanaf dat moment kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. Het gaat om ruim 250.000 mensen. 

Lees hier het volledige bericht

Update 18 mei 2021

Mensen geboren in 1965 kunnen vanaf vanavond online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij krijgen op 19 en 20 mei de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie op de mat, vanaf dat moment kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. Het gaat om ruim 250.000 mensen. 

Update 16 mei 2021

Mensen geboren in 1963 en 1964 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van het BioNTech/Pfizer of Moderna. Vanaf 18 mei krijgen zij de uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie op de mat. Het gaat om ongeveer 450.000 mensen. 

Mensen kunnen een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden nu op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat zij werken in de zorg. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging als niet verzonden beschouwen. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 11 mei 2021

Afnemen

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei. Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. 

Lees de volledige update op Rijksoverheid.nl

Update 10 mei 2021

Onderzoekslab

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) start vandaag een omvangrijk onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende COVID-19-vaccins in Nederland. De Vaccinatiestudie Corona (VASCO) heeft tot doel om in alle leeftijdsgroepen inzicht te geven in de mate waarin de verschillende vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt. Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van severe acute respiratory syndrome (SARS) -CoV coronavirus -2. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan aan het onderzoek deelnemen. 

Lees hier het volledige bericht

Update 4 mei 2021

Mensen met een medische aandoening, die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepvaccinatie, worden vanaf donderdag 6 mei gefaseerd uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Het gaat om mensen geboren tussen 1961 en 2003. Deze groep ontvangt de komende weken een uitnodiging. 

Lees hier het volledige bericht

Update 1 mei 2021

Komende week krijgen de eerste mensen die zijn geboren in 1962 een uitnodiging voor een coronavaccinatie op de mat. Het gaat om mensen die dit jaar 59 worden. Zij kunnen vanaf vanmiddag al online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Het gaat om ongeveer 250.000 mensen. De eerste mensen met een medische indicatie van 18 tot en met 59 jaar oud ontvangen ook vanaf volgende week een uitnodiging. 

Lees hier het volledige bericht

Update 28 april 2021

GGD GHOR

Mensen geboren in 1961 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Het gaat om 245.000 personen die hierdoor versneld aan de beurt zijn voor een vaccinatieafspraak.

De GGD’en hebben inmiddels al meer dan 3 miljoen vaccinaties verricht op ruim 100 locaties. Aangezien de komende weken steeds meer vaccins beschikbaar komen, gaat het vaccinatietempo omhoog.

Lees hier het volledige bericht

Update 21 april 2021

vaccin_corona

Vanaf de eerste week van mei worden mensen met een medisch risico, de zogenaamde griepprik-groep onder de 60 jaar, door de huisarts uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Met deze uitnodiging kunnen zij een vaccinatieafspraak maken bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Mensen uit deze groep worden gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. (Bron: RIVM.nl)

We adviseren mensen met een kwetsbare gezondheid zich te melden bij hun huisarts, als ze een vaccinatie willen. Sommige mensen zijn namelijk niet direct in beeld bij de huisarts, en krijgen bijvoorbeeld ook geen oproep voor de griepvaccinatie.

Lees hier het volledige bericht

Iederin, het netwerk voor mensen met een beperking of chronische aandoening, publiceerde vandaag over een wijziging die de Minister doorvoert in de vaccinatiestrategie. Een groep mensen met medisch risico tussen 18 en 60 jaar wordt vóór gezonde vijftigers worden gevaccineerd.

Lees hier het volledige bericht van Iederin

Update 20 april 2021

RIVM logo NED 2018-01

Mensen geboren in 1953 en 1954 ontvangen deze week de uitnodiging voor een coronavaccinatie. Mensen geboren in 1953 en 1954 kunnen vanaf vandaag via de online portal www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak inplannen met hun DigiD Digitale Identiteit. Mensen uit 1955 ontvangen volgende week woensdag en donderdag een uitnodiging van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In totaal gaat het om ruim 600.000 mensen. Zij kunnen de komende weken een afspraak maken bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer. De GGD heeft inmiddels ruim 100 vaccinatielocaties geopend. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 15 april 2021

Begin volgende week ontvangen de eerste mensen uit de volgende leeftijdsgroep een uitnodiging voor een coronavaccinatie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Het gaat om mensen die geboren zijn in 1952. De uitnodigingen vallen vanaf dinsdag op de mat. In totaal gaat het om ongeveer 200.000 mensen. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer toegediend.

Maak online afspraak

Mensen uit het geboortejaar 1952 kunnen nu alvast zonder uitnodiging een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  heeft inmiddels ruim 100 locaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie.

Lees hier het volledige bericht

Update 13 april 2021

GGD GHOR.png

Om versneld afspraken te kunnen maken, wordt nu de mogelijkheid geboden voor mensen in de leeftijdsgroep tot en met 1951 om online een afspraak te maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De groep die hierbij is uitgenodigd, bestaat uit ruim 500.000 personen. Zij krijgen het vaccin van BionTech/Pfizer. De GGD heeft inmiddels 85 locaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie. (Bron: GGDGHOR.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 1 april 2021

PatiëntenFederatie Nederland.png

Gisteren heeft de Patiëntenfederatie Nederland namens de leden (waaronder ook de Parkinson Vereniging) in een kamerbrief opgeroepen om mensen met een medische indicatie uiterlijk begin mei te vaccineren. Daarnaast vragen we in die kamerbriefbrief om de groep mensen van 65 tot 74 jaar oud niet onbedoeld verder naar achteren te schuiven in het vaccinatieschema. De Patiëntenfederatie heeft deze kamerbrief samen met de koepelorganisaties Mind, Ieder(In) en KBO-PCOB geschreven. 

Lees hier het volledige bericht

Update 29 maart 2021

vaccin_corona.png

Laatste nieuws over volgorde van covid19-vaccinaties:

In het COVID-19-vaccinatieprogramma worden mensen van oud naar jong uitgenodigd voor een vaccinatie. Mensen die ouder zijn dan 60 jaar hebben een verhoogd risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door COVID-19. Hoe ouder, hoe kwetsbaarder. Daarnaast zijn er mensen die door een bepaalde aandoening een hoger risico hebben dan hun leeftijdsgenoten. Zij worden daarom eerder gevaccineerd: de medische (hoog)-risicogroepen. Via onze koepelorganisatie Patiëntenfederatie Nederland blijven wij ons inzetten om er voor te zorgen dat mensen met parkinson(isme) snel aan de beurt zijn.

Zie ook het bericht op de website van de Rijksoverheid

Update 23 maart 2021

klok_10uur.png

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur.

Vaccineren

Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 19 maart 2021

Rijksoverheid.png

Het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca wordt op korte termijn hervat. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanuit het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG is besloten dat de tijdelijke pauze, waartoe begin deze week uit voorzorg werd besloten, niet langer nodig is. Dat betekent dat eerder afgezegde afspraken opnieuw worden ingepland en dat het RIVM weer AstraZeneca-vaccins gaat leveren aan GGD-priklocaties, huisartsen en GGZ-locaties. Het prikken kan dan in de loop van volgende week starten, meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 17 maart 2021

Vaccinatie verpleeghuis.jpg

De daling van het aantal besmettingen onder verpleeghuisbewoners zet door. Het aantal besmettingen in verpleeghuizen is gedaald tot onder het landelijke gemiddelde besmettingsniveau per 100.000 inwoners. Eerder werd al door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemeld dat de daling wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen besmettingen met het coronavirus.

Acht weken na de eerste toegediende vaccinatie is het effect van vaccinatie in de verpleeghuizen duidelijk zichtbaar. Inmiddels hebben bijna alle verpleeghuisbewoners een eerste vaccinatie gehad, een deel van de bewoners heeft de tweede vaccinatie ook ontvangen. Eind maart krijgen alle verpleeghuisbewoners die in de eerste ronde niet aan bod zijn gekomen, bijvoorbeeld door ziekte, alsnog een vaccinatie aangeboden.

Bij thuiswonende ouderen, waarvan de eerste mensen eind januari gevaccineerd zijn, is geen stijging zichtbaar in besmettingen. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit een effect van de vaccinaties is. (Bron: RIVM.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update 15 maart 2021

CBG.png

Medicijnautoriteit CBG adviseert minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om uit voorzorg te overwegen tijdelijk te pauzeren met het prikken met het coronavaccin van AstraZeneca in Nederland. Het CBG komt met dit advies op basis van nieuwe veiligheidsinformatie uit Europa. Hieruit blijkt dat er nieuwe gevallen zijn van ernstige bloedstollingen én een verlaagd aantal bloedplaatjes bij gevaccineerde volwassenen. (Bron: CBG-meb.nl)

Lees hier het volledige bericht

Update ten aanzien van MSA

RIVM logo NED 2018-01.jpg

In de update van 4 maart benoemde wij specifiek de groep mensen met de diagnose MSA. Het RIVM heeft inmiddels het volgende toegevoegd met betrekking tot prioritering van medische risicogroepen, wat mogelijk voor hen van toepassing zou kunnen zijn:

'Wegens logistieke redenen omvat dit de totale groep patiënten met ademhalingsproblemen door neurologische aandoeningen die onder behandeling en/of controle staan bij een van de vier centra voor thuisbeademing'. 

Lees hier het volledige bericht van het RIVM

Update 4 maart 2021

Vaccinaties tegen covid-19

PatiëntenFederatie Nederland.png

Samen met andere patiëntenorganisaties zijn we in overleg over vaccinaties van mensen tussen 18 en 60 jaar oud met een medische indicatie: voor wie is het extra belangrijk om snel te worden gevaccineerd? De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt de patiëntenorganisaties in overleggen over corona-vaccinaties. Er is een prioritering van risicogroepen, maar het is nog niet helemaal duidelijk wie allemaal in welke groep valt.

We hebben een aantal punten ingebracht bij de Patiëntenfederatie voor de overleggen met VWS en de Gezondheidsraad over volgorde van vaccineren:

Bij MSA treden regelmatig ademhalingsproblemen op. Vergeet mensen met MSA niet in de groep mensen met ademhalingsproblemen door neurologische aandoeningen, die staat beschreven in de prioritering van risico-groepen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met de ziekte van Parkinson een grotere kans hebben op overlijden door Covid-19. Wij pleiten daarom voor snelle vaccinatie van mensen met parkinson.

Lees meer over de volgorde van vaccinatie

Let op: de volgorde van vaccinatie kan veranderen, bijvoorbeeld door een latere levering van vaccins.

Update 23 februari 2021

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk. Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier alle geldende maatregelen van dit moment

Update 15 februari 2021

Fludrocortison en vaccinatie

Pillen3.jpg

Mensen met de ziekte van Parkinson gebruiken soms het medicijn fludrocortison (merknaam: Florinef) tegen duizeligheid of flauwvallen door een te lage bloeddruk (die vooral optreedt bij snel opstaan). In de bijsluiter van fludrocortison staat vermeld dat als u dit middel gebruikt, u liever geen vaccinatie krijgt. De vaccinatie zou minder goed kunnen werken.

Door deze tekst in de bijsluiter zijn er bij mensen met parkinson vragen over het middel in combinatie met een coronavaccin. De risico’s lijken bij fludrocortison gebruik echter verwaarloosbaar klein en staken geeft een kans op valpartijen en daardoor letsel. Onze adviesraad adviseert daarom om niet te stoppen met de fludrocortison voor een vaccinatie en wel te vaccineren tegen corona.

Advies coronavaccinatie voor mensen met parkinson

Journal of PD.jpg

De International Parkinson and Movement Disorder Society adviseert mensen met parkinson om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Dit advies, en tevens het advies om vaccinatie te bespreken met de huisarts, wordt bevestigd in de Engelstalige publicatie van neuroloog Bas Bloem en verschillende andere gerenommeerde parkinsonexperts. 

Lees hier deze publicatie

International PArkinson and Movement Disorder Society.png

Het advies

De EMA, het Europese Geneesmiddelenagentschap, heeft het eerste vaccin tegen corona goedgekeurd. Zeer binnenkort wordt goedkeuring van een tweede vaccin verwacht. De International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS) adviseert mensen met de Ziekte van Parkinson om zich te laten vaccineren zodra zij de mogelijkheid krijgen. MDS geeft dit advies omdat mensen met parkinson dezelfde voordelen en risico’s hebben van dit vaccin als de algemene bevolking. Het vaccin beschermt mensen met parkinson tegen corona en de gevolgen daarvan.

De achtergrond

Het vaccin dat de EMA heeft goedgekeurd (van BioNTech/Pfizer) en het vaccin dat vermoedelijk goedgekeurd zal worden (van Moderna) zijn bewezen effectief tegen COVID-19 bij mensen van verschillende leeftijden, met verschillende aandoeningen en in zowel mannen als vrouwen. De  vaccins kennen ook bijwerkingen, die meestal mild zijn.

Uit de beschikbare onderzoeksgegevens weten we het volgende over vaccineren bij parkinson:

  • Bij parkinson spelen ontstekingsprocessen in de hersenen een rol. De manier waarop een immuunreactie wordt opgewekt door het vaccin heeft geen invloed heeft op deze ontstekingsprocessen;
  • Mensen met parkinson hebben volgens de gerapporteerde gegevens dezelfde bijwerkingen en even vaak bijwerkingen van het vaccin als de algemene bevolking;
  • COVID-19 vaccinatie heeft geen invloed op de parkinsonmedicatie.

Wie is MDS?

De International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS) is de internationale vereniging van artsen, wetenschappers en zorgverleners die geïnteresseerd zijn in de ziekte van Parkinson en aanverwante aandoeningen. 

Lees het volledige bericht – in het Engels – op de website van de MDS

Vraagbaak Parkinson op Maat over vaccinatie COVID-19

Update 2 februari 2021

corona 2.0.png

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Nieuwe besmettingen moeten nu zo veel mogelijk worden tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten.

Lees hier de volledige update van de Rijksoverheid

Update 20 januari 2021

Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Avondklok

Avondklok.png

Het voornemen van het kabinet is om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer in heel Nederland een avondklok in te voeren. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Daarmee wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is.

Onder de noodzakelijke wordt onder andere verstaan wanneer uzelf of een hulpbehoevend persoon dringend (medische) hulp nodig heeft (mantelzorg). Als het noodzakelijk is om naar buiten te gaan, is een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier de volledige update van de Rijksoverheid

Update 12 januari 2021

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. De dagelijkse besmettingen moeten nog verder en sneller dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland tenminste tot en met 9 februari in lockdown blijft. (Bron: Rijksoverheid.nl)

De Patiëntenfederatie Nederland adviseert mensen met een kwetsbare gezondheid zich melden bij hun huisarts, als ze een vaccinatie willen. Sommige mensen zijn namelijk niet direct in beeld bij de huisarts, en krijgen bijvoorbeeld ook geen oproep voor de griepvaccinatie.

Lees hier een overzicht van de meest recente maatregelen

Update 6 januari 2021

vaccin_corona.png

Een vaccin tegen het coronavirus helpt om corona te bestrijden in Nederland. Vanaf 6 januari 2021 worden de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt met een veilig en goed werkend coronavaccin van BioNTech/Pfizer. Het vaccin is op 21 december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) goedgekeurd.

U kiest zelf of u zich laat vaccineren tegen corona. Het coronavaccin is vrijwillig en niet verplicht. Het coronavaccin beschermt uzelf en ook uw familie, vrienden, collega’s en kwetsbare mensen om u heen.

Volgorde van vaccineren

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen, is er door de Rijksoverheid een volgorde voor vaccinatie bepaald. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier meer over (de vorgorde van) vaccineren

Bekijk hier een schema van vaccinatie van de Rijksoverheid (d.d. 4 januari 2021) 

Kamervragen

De Patiëntenfederatie Nederland heeft (samen met patiënten/cliënten-, naasten/familie- en ouderenorganisaties) in november 2020 kamervragen gesteld over de betrokkenheid van patiënten en naasten bij vaccinatiestrategie Covid-19. De vraagstellers willen voorkomen dat specifieke groepen mensen met een medische indicatie gemist worden.

PatiëntenFederatie Nederland.png

Lees meer hierover op de website van de Patiëntenfederatie Nederland 

Update 22 december 2020

Rijksoverheid.png

Door het stijgend aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg enorm op. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn. Dit terwijl de piek in de ziekenhuizen pas in januari wordt verwacht. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport (MZS) daarom laten weten extra maatregelen te nemen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen. Een van de maatregelen betreft het staken van alle planbare reguliere zorg (in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) om zo personeel vrij te spelen in de rest van de zorg. (Bron: Rijksoverheid.nl). 

Lees het volledige bericht 

Heeft u vragen over het wel of niet doorgaan van uw behandeling of afspraak? Raadpleeg dan uw eigen behandelcentrum voor meer informatie. 

Update 17 december 2020

EU.png

Er is informatie beschikbaar over covid-vaccins op het online Europees Vaccinatie Informatieportaal. Hier leest u meer over de werking, ontwikkeling en goedkeuring en het toezicht op de veiligheid van vaccins.  

Ga naar het Europees Vaccinatie Informatieportaal

Update 14 december 2020

Slot.png

Het coronavirus grijpt opnieuw snel om zich heen. De afgelopen weken is er een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  

Lees hier het overzicht van maatregelen dat geldt tot en met 19 januari 2021

Update 8 december 2020

vaccin_corona.png

Er is een eerste indeling gemaakt van wie bij de start van de coronavaccinatie welk type inenting krijgt, en op welke locaties deze vaccins worden toegediend. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep. Deze groep wordt gevaccineerd op circa 30 priklocaties, die de GGD verspreid over het land gaat inrichten. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen de vaccinatie in hun eigen woonomgeving. Iedereen die betrokken is bij de voorbereidingen zet alles op alles om zo vroeg mogelijk in januari de eerste prik te kunnen zetten. (Bron: Overheid.nl)

Lees hier alle maatregelen zoals die gelden vanaf 8 december 2020

Update 11 november 2020

De Nederlandse Vereniging voor Functionele Neurochirurgie bij Bewegingsstoornissen (NVFNB) waarin de Nederlandse DBS-centra verenigd zijn, heeft de Parkinson Vereniging laten weten dat er op dit moment, vanwege corona, geen DBS-operaties worden uitgevoerd. 

Update 13 oktober 2020

Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. De nadruk ligt in belangrijke mate op maatregelen die zorgen voor minder sociaal verkeer en minder sociale contacten.

"Dagbesteding moet zoveel als mogelijk doorgaan", aldus minister Hugo de Jonge. "Verpleeghuizen hoeven niet dicht voor bezoek. Bezoek moet soms worden beperkt, maar wel mogelijk blijven." De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober om 22.00 uur 's avonds. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier een overzicht van de actuele maatregelen

Update 1 september 2020

Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben vandaag in een persconferentie de stand van zaken over het coronavirus gedeeld. Zo gaven zij aan waar we nu, ongeveer een half jaar na het begin van de uitbraak, staan. Verder stonden zij stil bij wat we doen om een tweede golf voor te blijven.

coronatest.webp

Personeel in verpleeghuizen wordt beter voorbereid op mogelijke besmettingen. Onder andere door het leren herkennen van symptomen, ervaring opdoen met isoleren en extra persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast wordt onderzocht of bewoners en medewerkers preventief kunnen worden getest, bij toename van besmetting in de directe omgeving. Bij een uitbraak in het verpleeghuis worden alle bewoners en medewerkers wekelijks getest. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Een volledig overzicht van deze update leest u op de website van de Rijksoverheid

Update 6 augustus 2020

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te krijgen, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. In de aanloop naar de zomerperiode werd duidelijk hoe belangrijk het is dat men zich aan de maatregelen blijft houden. Vandaag werd er een persconferentie gehouden door premier Rutte en minister De Jonge naar aanleiding van een aantal recente uitbraken.

Lees hier de meest actuele maatregelen

Update 8 juli 2020

Trimbos.png

De coronamaatregelen zoals het bezoekverbod, hebben grote gevolgen op de gezondheid en welzijn van bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut en een consortium van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek richt zich op de impact van de maatregelen op het welzijn van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen vanuit het perspectief van bewoners, familieleden en zorgmedewerkers. Ook geeft het inzicht in de situatie in de woonvoorzieningen, waarbij diepgaander is gekeken naar onder andere de sociale contacten van bewoners, de organisatie van activiteiten, gezondheid, stemming en gedrag van bewoners, informatievoorziening en de zorgen die men heeft.

Lees het volledige artikel op de website van het Trimbos Instituut

(Bron: Trimbos.nl)

Update 1 juli 2020

Met ingang van 1 juli 2020 zijn de coronamaatregelen verder versoepeld. Een actueel overzicht van de meest recente maatregelen staat op de website van de Rijksoverheid.

Ga naar de website van de Rijksoverheid

Update 16 juli 2020

Medio juni 2020 hebben we een vragenlijst gedeeld om te inventariseren hoe het met u gaat in coronatijd. We hebben dit gedaan om te weten te komen of er specifieke zaken zijn waarin we uw belangen gedurende deze periode extra kunnen behartigen. Er is goed gehoor gegeven aan deze oproep: 677 mensen met parkinson(isme) en 145 mantelzorgers hebben de vragenlijst ingevuld. 

Lees hier wat wij hebben gedaan naar aanleiding van de resultaten

Update 6 juni 2020

vragenlijst.jpg

We willen graag weten hoe het met u gaat. En welke gevolgen de coronacrisis heeft voor uw gezondheid en welzijn. Daarom hebben we u gevraagd om een korte enquête in te vullen. Met de resultaten kunnen we de focus van onze belangenbehartiging bepalen. Er was een vragenlijst voor mensen met parkinson(ismen) en tevens een vragenlijst voor mantelzorgers. 

Deze enquêtes zijn inmiddels gesloten. De vragenlijst voor mensen met parkinson(isme) is maar liefst 636 keer ingevuld en er waren 138 mantelzorgers die ons lieten weten wat de coronacrisis voor een invloed had op hun dagelijks leven. De gegevens worden momenteel verwerkt, wij komen hier later graag nog op terug.

Update 4 juni 2020

De patiëntenzorg bij ziekenhuizen en huisartsen komt weer langzaam op gang na de ergste coronaweken. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend deelnemers. Een op de vijf wacht nog even met bezoek aan huisarts. Van hen had 38 procent een afspraak in ziekenhuis of kliniek die niet kon doorgaan, maar nu zegt bijna eenderde van deze groep dat de afspraak inmiddels is geweest. Daar staat tegenover dat vier op elke tien mensen die een afspraak hadden of wilden maken, nog steeds wachten op hun beurt.

Lees hier het volledige bericht

Update 19 mei 2020

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’, aldus premier Rutte tijdens de persconferentie die vanavond werd gehouden. De nieuwe maatregelen die gelden voor groepen, horeca, onderwijs, culturele instellingen en openbaar vervoer zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid via onderstaande link.

Verpleeghuizen

Op één locatie per GGD-regio wordt bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toegelaten. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier alle maatregelen die gelden vanaf 1 juni 2020

Testen op het coronavirus

Veel gestelde vragen over het testen op corona en de verschillende risicogroepen staan op de website van de Rijksoverheid. U kunt deze informatie lezen via de onderstaande link.

Ga naar de veelgestelde vragen over testen op het coronavirus

Update 12 mei 2020

Vanaf gisteren wordt een eerste voorzichtige stap gezet naar versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen. In 26 verpleeghuislocaties wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. Met de kennis en ervaring die wordt opgedaan op deze locaties wil het kabinet stapsgewijs en voorzichtig op steeds meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek toelaten.

Als de bezoekregeling in de praktijk goed werkt dan is het de bedoeling dat per 25 mei in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden. Dit wordt op 19 mei door het kabinet besloten. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier welke instellingen er door de directeuren Publieke Gezondheid van de GGD-regio's zijn geselecteerd

Update 11 mei 2020

Woensdag 6 mei heeft minister De Jonge bekend gemaakt dat er een gefaseerde en gecontroleerde versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen komt. In eerste instantie kan vanaf 11 mei bezoek weer beperkt toegelaten worden op 25 locaties. ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl hebben een handreiking gemaakt om binnen zorgorganisaties afspraken te maken hoe dit te organiseren. (Bron: Actiz.nl)

Lees hier meer over deze handreiking

of 

Bekijk hier de volledige handreiking

Update 6 mei 2020

"Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit", aldus premier Rutte vanavond in een persconferentie. 

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven. In de persconferentie werd gesproken over een proef die op 25 verpleeghuislokaties wordt gehouden. Hier wordt de komende periode gekeken of, en zo ja hoe er mogelijk weer bezoek kan worden ontvangen. Zodra hierover meer bekend is, laten we u dit weten in een update.

stap.png

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.

(Bron: Rijksoverheid.nl)

Lees hier het volledige stappenplan voor versoepeling van de maatregelen

Update 4 mei 2020

Mogelijk ervaart u stress als gevolg van de coronacrisis. Dit is helemaal niet vreemd! Psychiater Margit Klok heeft een aantal nuttige tips voor mensen met parkinson(ismen) om hiermee om te gaan.

Ook op de website van de Rijksoverheid staan tips voor wanneer u somber of gespannen voelt door de coronacrisis.

Ga naar de website van de Rijksoverheid

Update 21 april 2020

In een persconferentie heeft premier Rutte de aangepaste maatregelen bekend gemaakt. De corona-aanpak in Nederland wordt voortgezet. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Het huidige verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht is verlengd tot 1 september 2020. 

Zelfstandig wonende ouderen

Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht. Ga niet op bezoek als u verkoudheidsklachten hebt. De bezoekersregeling voor verpleeghuizen kan helaas nog niet worden aangepast. 

Alle veranderingen in de maatregelen leest u hier

Update 16 april 2020

Het dossier 'Corona en parkinson' is uitgebreid met een pagina waarop we nuttige video's en een illustratie over Corona en parkinson met u delen. 

Ga naar de pagina 'Corona en parkinson in beeld'

Update 14 april 2020

NPO radio 1.png

De geavanceerde smartwatch die wordt gebruikt in de Parkinson op Maat-studie kan mogelijk vaststellen of iemand een COVID-infectie heeft: daar gaat een groep wetenschappers onder leiding van Bas Bloem van het Radboud UMC onderzoek naar doen.

Luister naar een radio-interview hierover op NPO radio1

Update 8 april 2020

Neuroloog Bas Bloem geeft antwoord op vragen en nadere uitleg over een mogelijke Intensive Care opname voor mensen met parkinson(ismen) gedurende de coronacrisis. 

Update 1 april 2020

Colin van der Heijden is medisch maatschappelijk werker aangesloten bij ParkinsonNet. Hij werkt voornamelijk met mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten. Hij krijgt op het moment vaak vragen over wat helpt bij angst. Dit heeft geleid tot een beknopte lijst met aandachtspunten en links naar hulpbronnen.

Ga naar de aandachtspunten over angst

Update 31 maart 2020 19.30 uur

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. Ook het besluit tot annulering van alle bijeenkomsten van de Parkinson Vereniging geldt in ieder geval tot 1 juni.

Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid

Update dinsdag 31 maart 2020

Migrantenouderen met vragen over het coronavirus of de behoefte aan een luisterend oor kunnen terecht bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB & NOOM.

Het nummer van deze Ouderen-Infolijn is 030-3400600, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Oudere migranten worden - indien gewenst in de eigen taal - te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Kaapverdische, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond heeft. 

Lees meer over dit gezamenlijke initiatief van KBO-PCOB & NOOM

Update maandag 30 maart 2020

Het coronavirus verspreidt zich snel door Nederland. Hierdoor komen veel mensen op de intensive care te liggen. Stichting FCIC, stichting van zorgprofessionals, wetenschappers en patiënten opgericht om de impact van een IC-opname te beperken en IC Connect, patiëntenorganisatie voor (voormalig) IC-patiënten en hun naasten, signaleren een grote informatiebehoefte over IC-behandeling na een besmetting door het coronavirus. Op hun website geven zij alle informatie over hoe een IC-behandeling eruitziet bij besmetting met het coronavirus.

Ga naar de website van IC Connect

Update woensdag 25 maart 2020

Rode Kruis.jpg

Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u, naast het bureau van de Parkinson Vereniging, ook contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn 070-4455 888. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur. Op de website van het Rode Kruis kunt u tevens een formulier invullen om hulp te vragen.

Ga naar de website van het Rode Kruis

Update maandag 23 maart 2020, 19.30 uur

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

Lees hier de aangescherpte maatregelen

Update maandag 23 maart 2020: ademhalingsoefeningen

ParkinsonNet fysiotherapeut Veerle van Dongen laat een ademhalingscyslus zien, bestaande uit vijf delen. Deze kunt u thuis oefenen wanneer u last heeft van kortademigheid of slijm. 

Update zaterdag 21 maart 2020

Aan tafel tijdens deze speciale uitzending van ParkinsonTV over het coronavirus en parkinson:

  • Chantal Bleeker van de afdeling Infectieziekten van het Radboudumc
  • Fysiotherapeut Veerle van Dongen, over ademhalingsproblematiek bij parkinson
  • Jan Lantink, voorzitter van de Parkinson Vereniging
  • Prof. dr. Bas Bloem, neuroloog van het Radboudumc

Update vrijdag 20 maart 2020

Tijdens de uitzending van ParkinsonTV die vanmiddag live was te zien, kwamen veel vragen rondom parkinson en het coronavirus aan de orde. De belangrijkste boodschappen van de experts waren: blijf niet met vragen rondlopen maar stel deze aan uw zorgverlener of aan de Parkinson Vereniging. Dit kan op dit moment niet in de polikliniek of tijdens een bijeenkomst, maar wel online of telefonisch. Naar buiten gaan kan, maar houdt u aan de maatregel van 1,5 meter afstand. Verder is er de dringende oproep om geen medicijnen te hamsteren, dit is niet nodig.

Update donderdag 19 maart 2020

In een persconferentie werd vanavond door minister Hugo de Jonge een nieuwe maatregel bekend gemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Minister de Jonge heeft de taken overgenomen van minister Bruno Bruins die, omwille van gezondheidsredenen, per direct is afgetreden.

De Jonge meldde dat het voor de bescherming van kwetsbare ouderen nodig is dat de deuren van verpleeghuizen en dagopvang voor ouderen worden gesloten voor bezoek en anderen die niet nodig zijn voor de verzorging van de ouderen. Een uitzondering wordt gemaakt wanneer bewoners in een verpleeghuis in de stervensfase verkeren. Deze maatregel is getroffen op advies van het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM. 

Update woensdag 18 maart 2020

Beschikbaarheid medicijnen

Veel mensen vragen zich af of de huidige situatie door het coronavirus opnieuw zal leiden tot leveringsproblemen van parkinsonmedicijnen. Deze vraag leeft niet alleen bij mensen die medicijnen gebruiken vanwege de ziekte van Parkinson, maar bij veel chronisch zieken.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft afspraken gemaakt met de Werkgroep Geneesmiddelentekorten, waarin onder andere vertegenwoordigers van apotheken, drogisterijen en groothandels zitten, over de levering en verkoop van medicijnen met en zonder recept. Dit betekent dat patiënten de gebruikelijke hoeveelheid medicijnen op recept meekrijgen, maar niet voor een langere periode. Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan. Het beeld is dat er op dit moment geen geneesmiddelentekorten zijn ontstaan door de uitbraak van het virus. Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd. De ontwikkelingen zijn te volgen via de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Ga naar de website van het CBG

Paracetamol als eerste keus om koorts te onderdrukken

Daarnaast gaat er op sociale media het bericht rond, dat ibuprofen de corona-infectie kan verergeren. Voor de huidige corona-infectie is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (ook wel NSAIDs genoemd, waaronder ibuprofen) het verloop van de infectie zou kunnen verergeren.

Het Nederlands Huisartsengenootschap NHG adviseert paracetamol als veilige en betere keus om in eerste instantie koorts en pijn te onderdrukken. Paracetamol heeft ten opzichte van NSAIDs minder bijwerkingen en helpt voldoende tegen koorts en pijn.

Ga naar de website van het CBG

Update zondag 15 maart 2020

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. De Parkinson Vereniging volgt deze maatregelen en daarom worden alle bijeenkomsten in ieder geval tot en met 6 april geannuleerd. 

Lees hier de aanvullende maatregelen

Update donderdag 12 maart 2020

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De nieuwe maatregelen leest u op de website van de Rijksoverheid.

Ga naar de webpagina van de Rijksoverheid over de nieuwe maatregelen

coronavirus-4833754_1920.jpg

Coronavirus en de ziekte van Parkinson(ismen)

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben voor zover bekend geen verhoogd risico op het krijgen van het coronavirus. Wanneer iemand met parkinson ziek wordt van het coronavirus, kunnen de parkinsonverschijnselen mogelijk wat verergeren. Dit zien we namelijk ook bij een bijkomende ziekte zoals griep of verkoudheid door een ander virus. Blijf, ook wanneer u zich niet lekker voelt, zoveel mogelijk uw parkinsonmedicatie innemen volgens uw gebruikelijke medicatieschema.

Bij parkinson in een meer gevorderd stadium is er waarschijnlijk een licht verhoogde kans op complicaties (zoals een longontsteking) door het coronavirus. Ook dit geldt niet alleen voor het coronavirus, maar ook voor andere virussen zoals de griep.

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen

Er zijn geen extra voorzorgsmaatregelen voor mensen met parkinson. Heeft u een diagnose parkinsonisme en komt u in deze tijd bij de huisarts? Neem dan de huisartsenbrochure mee zodat hij/zij op de hoogte is van wat dit inhoudt.

Download de huisartsenbrochure over parkinsonismen

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met artsen uit de Parkinson Adviesraad van de Parkinson Vereniging.

In de regio

Alle GGD ’en volgen de situatie rondom het coronavirus op de voet; dit doen zij samen met het RIVM en de hulpverleners in de regio. Alle huisartsen worden goed geïnformeerd door de GGD. Op deze website kunt u de GGD bij u in de buurt vinden. Met uw eventuele vragen kunt u tijdens kantooruren terecht bij de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD: (035) 692 62 22.

RIVM logo NED 2018-01.jpg

Ook kunt u terecht voor actuele informatie op de site van de rijksoverheid, www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Deze site  geeft ook  specifieke informatie voor scholen, reizigers, bedrijven en andere organisaties.

Voor actuele informatie en adviezen kunt u terecht bij de GGD bij u in de buurt en op de website van het RIVM.

Lees de meest actuele informatie over het coronavirus op de website van het RIVM

Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen over het coronavirus? Neem dan contact op met het RIVM via 0800-1351.

angst.png

Aandachtspunten bij angst

Colin van der Heijden is medisch maatschappelijk werker en aangesloten bij ParkinsonNet. Hij werkt voornamelijk met mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten. Hij krijgt op het moment vaak vragen over wat helpt bij angst. Dit heeft geleid tot een beknopte lijst met aandachtspunten en links naar hulpbronnen, die hij hieronder met ons deelt: 

1. Angst is normaal

  • Angst en stress zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis, probeer deze toe te laten en niet te onderdrukken,
  • fysieke en emotionele reacties horen bij angst.

2. Maak uw zorgen bespreekbaar bij uw naaste(n) en onderhoud sociaal contact (met inachtneming van de RIVM-maatregelen)

  • Uiten helpt, dit lucht op en is geen teken van zwakte,
  • zorg voor elkaar,
  • praat ook bewust over andere dingen.

3. Zorg voor structuur

  • Sta op tijd op en zorg voor een dagelijkse structuur,
  • eet op vaste tijden,
  • plan (dag)activiteiten.

4. Blijf vooral bewegen en zorg voor voldoende ontspanning

  • Bijvoorbeeld yoga, ontspannings- (oefeningen), muziek, een spelletje doen,
  • zorg voor een goede nachtrust.

5. Informeer uzelf, maar niet te veel

  • Kies slechts één informatiemoment zoals een journaal of internetbezoek per dag,
  • las regelmatig een ‘coronavrije’ dag of dagdeel in waarop u niet met actualiteiten bezig bent,
  • ga niet op zoek naar allerlei nieuwsfeiten en/of details. Laat deze los.

Links naar meer informatie bij angst:

Therapieland over coronastress

Ontspanningsoefeningen GGZ

Mindfulness oefeningen

Nederland in beweging

Beweegoefeningen parkinson en corona

Bronnen:

Parkinson’s UK

RIVM

Ook op de website Thuisarts.nl vindt u informatie over het coronavirus:

Ga naar Thuisarts.nl

 

 

Terug naar boven