Verslag WPC 2023, dag 1: DBS, FUS en cel transplantatie

Verslag WPC 2023, dag 1: DBS, FUS en cel transplantatie

24 juli 2023

In de middag volgde ik een deel van een andere cursus over ontwikkelingen in DBS (Vanessa Milanese), FUS (Focus ultrasound) (Raul Martinez Fernandez) en dopamine cel transplantatie (Agnete Kirkeby).

Door: Monique Bosman

In DBS komen er steeds kleinere stimulatoren, niet alleen oplaadbaar maar ook draadloos en ontwikkeling van closed loop stimulatie (adaptief, alleen wanneer nodig). FUS is echt aanvullend t.o.v. DBS, het is geen concurrent. Men noemt het minder invasief, maar dat is het eigenlijk niet: het is een echte beschadiging in het brein die niet ongedaan kan worden gemaakt kan worden. Het kan bijvoorbeeld toegepast worden als gezien hoge leeftijd een DBS onmogelijk is. Ook kan FUS in lage intensiteit gebruikt worden om de bloed/brein barrière op een specifieke plaats te openen om vervolgens daar een medicijn of groeifactor in te brengen. Dit is bij apen al toegepast, nog niet bij mensen.

Cel transplantatie

Cel transplantatie kan op diverse manieren en met verschillende type cellen. Er is systemische therapie (via bloed, aanpassing immuunsysteem), of het aanbrengen in het brein van (groei)factoren die afbraak voorkomen van zenuwcellen of stimulerend werken (BDNF, NGF, GDNF). Hierin is nog geen succes bereikt. Ook is er nog Dopamine cel vervanging. In deze cel transplantatie zijn bijzondere onderzoeken gaande. In eerste instantie werd dit gedaan met cellen van geaborteerde foetussen. Gezien de ethische kant hiervan is er nu een andere bron: pluripotent stamcellen van mensen. Via huidbioptie verkregen. Niet jouw eigen huid en cellen want dat is veel te duur. Er moet dan wel medicatie genomen worden om het immuun systeem te onderdrukken. Vervolgens worden deze cellen dopamine cellen, die in het brein kunnen worden gebracht. Dit laatste is nu alleen nog in dieren getest. Een proef van 3 jaar met 8 patiënten start nu in Cambridge, de eerste deelnemer is geïmplanteerd. Het is nog niet bekend wanneer dit soort therapie toepasbaar en betaalbaar wordt. Dat hangt ook van bedrijven af.

Weinig aandacht voor niet-motorische symptomen bij DBS

Wat ik opvallend vond was dat men geconstateerd had dat mensen na zowel DBS als FUS in de paar jaar na de operatie in gewicht waren toegenomen. Nog onbekend waardoor dit is.

Er werd gevraagd hoe men denkt over niet invasieve lage intensiteit elektrische stimulatie, zoals de handschoenen (waarbij in een vrij willekeurig patroon de vingertoppen worden gestimuleerd). Het stimuleren van het perifere zenuwstelsel (buiten het centrale zenuwstelsel) is heel spannend en interessant. Maar er is nog weinig baat bij gevonden.

Ook werd opgemerkt dat er veel aandacht was voor de motorische symptomen en maar weinig voor de niet-motorische, slechts indirect. Hier graag beter op monitoren bij onderzoeken!

Wat DBS betreft werd er nog gevraagd of het zinvol is om te wachten op vernieuwingen hierin. Het antwoord was: als je het nu nodig hebt, doe het dan ook nu.

15.30 pauze: eindelijk een kopje koffie!

Ga terug naar de andere verslagen van Monique Bosman

Labels:

Terug naar boven