Hoe lichaamsbeweging achteruitgang van het denken kan remmen
17 februari 2022
De kwaliteit van het denken kan achteruitgaan door ziektes, zoals parkinson en alzheimer, maar ook gewoon door het ouder worden. Vermoedelijk spelen ontstekingsreacties in de hersenen daarbij een rol. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging die achteruitgang kan vertragen, ongeacht de oorzaak. Lichaamsbeweging zou dan ontstekingsremmend zijn. Hoe dat in het lichaam precies in zijn werk gaat is nog een puzzel. Nieuw onderzoek heeft de oplossing een paar stapjes dichterbij gebracht.
Door Werkgroep Wetenschapsnieuws
Het eerste stapje werd gezet met proefdieronderzoek. Eén groep muizen kon zich vrij bewegen in kooien uitgerust met een tredmolen, een tweede groep zat in kooien zonder tredmolen en zonder veel bewegingsruimte. Na 28 dagen kregen de muizen die geen lichaamsbeweging gehad hadden een bloedtransfusie met bloed van de muizen die wel veel lichaamsbeweging gehad hadden. Ook bij de muizen die geen lichaamsbeweging gehad hadden werd toen een ontstekingsremmende werking gevonden, en een verbetering van hun geheugen. Het effect kon worden toegeschreven aan een bepaalde stof, het eiwit clusterine. Als clusterine uit het bloedplasma verwijderd werd vóór transfusie, verdween het effect.
In een tweede stap werd vastgesteld dat clusterine een remmende werking heeft op de vorming van stoffen die een rol spelen bij ontsteking in de hersenen, zowel bij proefdieren met Alzheimer-achtige klachten als bij proefdieren met acute ontstekingsverschijnselen.
Er werd ook onderzoek gedaan bij een groep van 20 mensen met milde denkproblemen. De deelnemers in deze groep deden 6 maanden lang iedere drie weken een uur lichaamsoefeningen. De hoeveel clusterine in hun bloed bleek in die periode sterk te zijn gestegen.
De onderzoekers concluderen dat er bij het bewegen ontstekingsremmende stoffen ontstaan, die gunstig zijn voor de hersenen en overdraagbaar zijn, en dat we nu beter begrijpen waarom beweging goed is voor het denken. Zij speculeren dat dit mogelijk zou kunnen helpen bij de ontwikkeling van therapieën die ontstekingsreacties in de hersenen afremmen en daarmee de achteruitgang van de kwaliteit van het denken vertragen.
Bron: De Miguel Z, Khoury N, Betley MJ, Lehallier B, Willoughby D, Olsson N, Yang AC, Hahn O, Lu N,
Vest RT, Bonanno LN, Yerra L, Zhang L, Saw NL, Fairchild JK, Lee D, Zhang H, McAlpine PL,
Contrepois K, Shamloo M, Elias JE, Rando TA, Wyss-Coray T. 2021. Exercise plasma boosts memory and dampens brain inflammation via clusterin. Nature 600, p494-499. doi: 10.1038/s41586-021-04183-x