Lancering ParkinsonNL: samen werken aan versnelling
24 juni 2021
Het nieuwe fonds ParkinsonNL wil met onderzoek, innovatie en voorlichting versneld stappen zetten om de ziekte van Parkinson en parkinsonismen te stoppen. Volgens de neurologen Bas Bloem en Jorrit Hoff, ambassadeurs van ParkinsonNL, liggen er juist nu grote kansen hiervoor. Op donderdag 24 juli werd ParkinsonNL officieel gelanceerd met een muzikaal testament van Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid. Hiermee vragen zij aandacht voor de ziekte die hen persoonlijk zo raakt.
Met het lied 'De muziek gaat altijd door' zingen Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid over parkinson, de ziekte die hen beiden heeft getroffen. De zangers moeten in hun carrière noodgedwongen een stap terug doen door de ziekte van Parkinson en willen met dit nummer laten zien hoe belangrijk het is dat er meer aandacht komt voor deze progressieve neurologische aandoening. De lancering vond plaats tijdens de uitzending van de talkshow Humberto op RTL4.
Kijk de uitzending terug op RTL XL
Hard op weg naar 80.000 mensen met parkinson
Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische ziekte maar krijgt nog veel te weinig aandacht. Er zijn in Nederland zeker al 53.000 mensen met de diagnose parkinson, waarvan een deel jonger is dan veertig jaar. In 2040 is dat aantal explosief gegroeid met 56%, naar 80.000.
Parkinson is een progressieve ziekte, die je hersenen en zenuwstelsel aantast. Je leeft jarenlang met steeds ernstiger wordende klachten, die vari ren van trillende handen, stijve spieren en traag bewegen tot depressie, angsten en uiteindelijk vaak ook dementie. Los van het persoonlijke leed is ook de maatschappelijke impact enorm.
Onderzoek en innovatie in een stroomversnelling
ParkinsonNL, het nieuwe fonds wil met onderzoek, innovatie en voorlichting versneld stappen zetten om de ziekte te stoppen. Volgens de neurologen Bas Bloem en Jorrit Hoff, ambassadeurs van ParkinsonNL, liggen er juist nu grote kansen.
"Gelukkig zien we in onderzoek belangrijke ontwikkelingen die het aannemelijk maken dat de we de komende jaren echt doorbraken kunnen verwachten. En ook op het gebied van zorginnovaties en behandelmethodes zijn de verwachtingen hoog." Om die doorbraken mogelijk te maken moet parkinson veel meer aandacht krijgen dan tot nu toe het geval is aldus Bert Kuipers, directeur ParkinsonNL. "Ook is er uiteraard geld nodig voor onderzoek, innovatie en voorlichting."
Met de campagne ‘Zet parkinson op 1’ vraagt ParkinsonNL Nederlanders letterlijk en figuurlijk parkinson op 1 te zetten. "Het is een ziekte die zoveel mensen treft en nog enorm onderschat wordt. En niet alleen de mensen met parkinson zelf, maar ook hun gezin, vrienden en collega’s zien dagelijks wat voor een uitdaging de ziekte met zich meebrengt. Laten we daar zo snel mogelijk verandering in brengen!"