Reukdysfunctie en dementie in mensen met recent gediagnosticeerde ziekte van Parkinson

Reukdysfunctie en dementie in mensen met recent gediagnosticeerde ziekte van Parkinson

20 maart 2019

Een van de klachten van mensen met de ziekte van Parkinson is verlies of vermindering van reukvermogen, wat hyposmia of reukdysfunctie genoemd wordt.  

Door werkgroep wetenschapsnieuws

Eerder onderzoek heeft een relatie gelegd tussen reukdysfunctie en snelle cognitieve achteruitgang, vooral dementie als gevolg van parkinson (genoemd “parkinsongerelateerde dementie”). Een langlopende studie onderzocht of reukdysfunctie kan voorspellen of mensen met de ziekte van Parkinson eerder dementie ontwikkelen.

Reukfunctie

In deze Zweedse studie deden 125 mensen mee met een recent gediagnosticeerde ziekte van Parkinson. Voordat parkinsonmedicatie werd begonnen, werd reukfunctie met een klinische test gemeten. Gelijk werden cognitieve functies zoals geheugen, taalvaardigheid, aandacht, en vermogen om taken uit te voeren gemeten. Jaarlijks werden alle functies weer gemeten in een zonder-medicatie (“OFF”)-toestand. De looptijd van de studie was vanaf de diagnose van parkinson tot gemiddeld zes (maximaal tien) jaar daarna.

Klinisch getest

Bij de start van de studie had bijna drie kwart (73% ) van de deelnemers al reukdysfunctie. Van deze deelnemers met reukdysfunctie ontwikkelde ongeveer de helft (46%) dementie. In tegenstelling daarmee ontwikkelde minder dan één kwart (21% ) van de deelnemers zonder reukdysfunctie dementie. Het berekende risico op parkinsongerelateerde dementie was dus drie keer hoger bij deelnemers met reukdysfunctie in vergelijking met deelnemers zonder reukdysfunctie, onafhankelijk van andere factoren zoals algemene cognitieve functie en leeftijd.  Belangrijk om te weten is dat de resultaten onafhankelijk waren van de eigen mening van deelnemers of zij normaal kon ruiken of niet waren, dus reukdysfunctie moest klinisch getest worden om het risico op dementie goed te bepalen.

Betrouwbaar teken

De studie concludeerde dat reukdysfunctie een betrouwbaar teken was voor het optreden van parkinsongerelateerde dementie. Verder was een gezonde reukfunctie in combinatie met gezonde cognitieve functies een betrouwbaar teken voor het niet optreden van dementie. Alle conclusies gelden tot maximaal tien jaar na de parkinsondiagnose.

Bron:

M.E. Domellöf, et al., Olfactory dysfunction and dementia in newly diagnosed patients with Parkinson's disease, Parkinsonism and Related Disorders (2017), http://dx.doi.org/10.1016/j.parkreldis.2017.02.017

 

Terug naar boven