Antidepressivum nortriptyline vertraagt mogelijk parkinson

Antidepressivum nortriptyline vertraagt mogelijk parkinson

2 oktober 2017

Nortriptyline is een medicijn om depressie en zenuwpijn te behandelen. Omdat depressie relatief vaak voorkomt bij parkinsonpatiënten, waren Tim Collier, onderzoeker aan de universiteit van Michigan, en zijn collega's nieuwsgierig naar de invloed van antidepressiva op de ontwikkeling van parkinson. Zij vonden dat parkinsonpatiënten die nortriptyline gebruikten pas een stuk later met levodopa-therapie hoefden te beginnen dan patiënten die dit niet gebruikten.  

Om dit verder te kunnen testen hebben zij het medicijn in ratten getest, waardoor ze erachter kwamen dat de ophoping van een bepaald eiwit (het alfa-synucleïne) in de hersenen afnam. Dit eiwit zorgt ervoor dat hersencellen afsterven, en is één van de hoofdkenmerken van de ziekte van Parkinson. Ze zijn erachter gekomen dat nortriptyline de vorm van deze eiwitten veranderde, waardoor deze niet meer konden samenklonteren, wat het afsterven van de hersencellen tegenhoudt.  

De volgende stap is om de werking van het medicijn op de ziekte van Parkinson in een klinische trial verder te onderzoeken. Daarnaast kan het onderzoeken van de eiwitklontering aangrijpingspunten leveren voor nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.  

Deze studie was gesubsidieerd door de Michael J. Fox en de St. Mary’s foundation. 

Bron: http://msutoday.msu.edu/news/2017/longtime-antidepressant-could-slow-parkinsons/

Terug naar boven