Apathie en Angst

Apathie.jpgmaandag 11 november 2019 23:29

Vandaag, 10 juli 2019 is onze gastspreker Tiny van Wieren. Zij is verpleegkundig specialist en werkzaam bij Treant Zorggroep.

Tiny van Wieren geeft een interessante presentatie over apathie en angst bij de ziekte van Parkinson.

Apathie is een gebrek aan emotie, motivatie en/of enthousiasme. Een apatisch persoon is lusteloos en onverschillig, toont geen gevoel en verkeert in een passieve houding.  Bij mensen met apathie is het nemen van initiatief afwezig, ze komen tot niets, ook omdat er een verlies van interesse is. Ze hebben nergens zin in.

Tiny verwijst ons naar een filmpje op youtube https://www.youtube.com/watch?v=zKHfSDaBfB4

Apathie kan verward worden met een depressie. Maar bij een depressie is verdriet aanwezig.

  • De (h)erkenning van de symptomen is van belang, evenals het aanbieden/stimuleren van prikkels.

Er kan nl. wel een depressie aanwezig zijn. Daarom is het essentieel de symptomen duidelijk te krijgen.

Er is een gedragsverandering die voor de omgeving belastend kan zijn. Het herkennen van factoren met een negatieve en positieve uitwerking is belangrijk.

Voorbeelden met een negatieve uitwerking: alleen zijn, alleen worden gelaten, opgejaagd worden of opgejaagd voelen en/of  gecorrigeerd worden.

Het inspelen op vroegere interesses en het hebben van een dagelijkse structuur o.a. kunnen een positieve uitwerking hebben.

Er zijn op therapeutisch vlak ook mogelijkheden voor behandeling. Een 2-tal voorbeelden zijn: creatieve therapie en massagetherapie.

Bij begeleiding door hulpverleners kan worden voorkomen dat partners lijden onder de gedragsveranderingen.

De ziekte van Parkinson kan ook gepaard gaan met angstklachten.   

Zorgen over de toekomst zijn een veel voorkomend verschijnsel. Daarnaast ervaren sommige patiënten angst bij het uitwerken van de Parkinsonmedicatie. Het meest opvallende van angstklachten bij de ziekte van Parkinson, is dat veel patiënten de angst niet als zodanig herkennen bij zichzelf en met name de lichamelijke symptomen van angst en spanning beschrijven. Uitleg over de interactie tussen ‘lichaam en geest’ zijn daarbij vaak verhelderend en maken dat de angstklachten herkend en behandeld kunnen worden.

Soms gaat een angststoornis gepaard met een depressie. De klachten kunnen de patiënt sterk belemmeren in zijn of haar dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven verminderen.

Behandeling in de vorm van coping-training, gesprekstherapie of medicatie kan tot vermindering van de klachten leiden.

M.b.t. de angstklachten is op het gebied van ‘Boksen’ een apart programma gemaakt voor Parkinson. Bekijk hiervoor het filmpje van Youtube (link hieronder). Veel mensen zijn hierover enthousiast. Dit zou ook in Groningen moeten komen.

https://www.youtube.com/watch?v=kc_imfouvKs

Voor het lezen of printen van de volledige presentatie ziet u een pdf bestand staan in 'gekoppelde documenten'.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Geen resultaten gevonden

« Terug

Archief > 2019 > november

Terug naar boven