Criminaliteit en Ouderen

IMG_2722.jpegdonderdag 03 april 2025 11:56

Verslag Parkinson Café Elburg woensdagmiddag 2 april 2025

Aanleiding om dit thema te behandelen in ons Parkinson Café was de explosieve stijging van het aantal gevallen van fraude middels allerlei trucs, zoals Babbeltrucs, Internetfraude, Bankfraude, etc. waarbij vooral ouderen het slachtoffer waren. Hierbij werd aangesloten bij de landelijke actie van de Nationale Politie onder de noemer “Echt niet vandaag”, een actie tegen cybercriminalitetit.

Onder de aanwezigen deze middag waren onder andere Annette Ganzevles, ergotherapeut bij het Baken en verbonden aan ParkinsonNet, Petra Rodijk, coordinator bij het Baken en twee vertegenwooordigsters van de Gemeente Oldebroek, waaronder Karin Leendertse, die bezig zijn met de opzet van een ontmoetingsplek voor ouderen in Oldebroek.

Om 14.00 uur werd gestart met een PowerPointPresentatie over “Criminaliteit en ouderen”, door Peter Vermeulen.

De presentatie was opgebouwd rond verschillende vormen van criminaliteit die stuk voor stuk werden doorgenomen. Hoe gaat een oplichter te werk en wat kun jij er zelf aan doen om dit te voorkomen.

Tussendoor werden video‘s getoond waarin slachtoffers van o.a. Bankfraude, Whatsappfraude, Belggingsfraude. Dit maakte het geheel niet alleen levendig, maar ook zeer inzichtelijk en heel begrijpelijk dat je makkelijk aan mooipraterij van oplichters ten prooi valt.

Er was een speciale casus die zich afspeelde in Elburg in december 2024. Het betrof een oudere dame uit Elburg die werd opgelicht. Haar kleindochter Arianne van Tongeren was bij ons om het verhaal van haar oma, live te vertellen. Dat was een heel bijzonder verhaal, waarin ook duidelijk de gemoedstoestand van haar oma, en de impact die het hele gebeuren op haar had gehad, werd belicht.

Plaats een ketting aan uw voordeur, zodat u de deur op een kier kunt openen om de bezoeker te woord te staan en de deur weer te sluiten als het een onbekende is. Laat onbekenden nooit binnen, ook niet als zij zeggen van de politie of de bank te zijn. Zeg bijvoorbeeld, dat u eerst een bekende, uw kind, uw buurman of wie dan ook wilt bellen, voordat u de deur openmaakt. 

De tip van Arianne van Tongeren, een hele waardevolle en eigenlijk de beste van de dag!

Laat door de bank - of doe het zelf middels uw bank-app – een daglimiet instellen op uw bankrekening en op uw pinbetalingen. 

Met die ingestelde daglimiet kunt u – als u dan toch slachtoffer wordt van een of andere fraude – de schade in ieder geval beperken tot die ingestelde limiet. 

Mocht u uw limiet tijdelijk willen wijzigen dan kost dat ongeveer 4 uur voordat die wijziging effectief wordt. Tijd genoeg om tot bezinning te komen.

Voorbeeld van Whatsappfraude: U krijgt een berichtje via whatsapp “Ma, pa, ik ben mijn telefoon kwijt; ik heb nu een nieuwe telefoon met een nieuw nummer en ik heb nu geldnodig. Wordt er een nieuw telefoonnummer door uw zgn. kind gegeven, bel dan eerst naar het oude nummer! Mogelijk voorkomt u dan een hoop ellende.

Wat leerden we: helaas vindt er heel veel fraude plaats via internet, email en Whatsapp en vaak met gebruikmaking van zogenaamde “Babbeltrucs”.

Wat valt hierbij op: Het werkt allemaal op de EMOTIE van het potentiële slachtoffer en alle vormen van fraude laten HAAST en SPOED zien. Er wordt altijd gezegd dat men GELIJK, ONMIDDELLIJK en METEEN moet handelen. Er is geen bank of instelling die u vraagt per direct geld over te maken. Er komt nooit een bankmedewerker aan uw deur.

Hopelijk hebben de bezoekers van deze middag geleerd hoe te reageren op een aantal situaties, zoals de drie volgende:

* Als je gebeld wordt door iemand die over geldzaken begint; meteen ophangen. Blijf niet luisteren naar die persoon, want het is naar alle waarschijnlijkheid iemand die op uw geld uit is.

* Geef nooit je bankpas en/of je pincode aan iemand, die aanbelt aan de deur en laat ze beslist niet binnen, ook al zien ze er vertrouwd uit. Doe het niet!

* Doe de deur – vooral ’s avonds - niet open voor onbekenden. Gebruik een deurketting of een kierstandhouder, dan bent u in ieder geval veilig. 

En tot slot: De bank zal u nooit bellen en u vragen stellen over geldzaken en/of pasjes. Als er gebeld wordt namens de bank dan zijn dat personen die op uw geld uit zijn; er is maar een remedie: gesprek direct beëindigen en ophangen.

De bezoekers van deze middag kregen een brochure mee waarin alle items, die deze middag aan de orde waren gekomen, beschreven staan.

« Terug

Archief > 2025 > april

Terug naar boven