Veelgestelde vragen en antwoorden over PesticideVrij-Dag

PesticideVrij-Dag

Veelgestelde vragen over

PesticideVrij-dag_banner-B_1920x600px.jpg

Veelgestelde vragen over PesticideVrij-Dag

  • Wie organiseert deze manifestatie en waarom?

    Nederland is één van de Europese koplopers in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Door nalatig overheidsbeleid worden overal in onze omgeving giftige stoffen aangetroffen. Dit heeft schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu. Op PesticideVrij-Dag willen we daarvoor aandacht vragen en oplossingen aanbieden aan de politiek.

    De Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en FNV zijn de initiatiefnemers van PesticideVrij-Dag. Een bijzondere maar ook logische combinatie, omdat het probleem zo veelomvattend is. Natuur & Milieu richt zich op de schade die bestrijdingsmiddelen aanrichten op biodiversiteit, water en natuur. Terwijl de Parkinson Vereniging zich zorgen maakt over de relatie tussen deze middelen en neurodegeneratieve aandoeningen. Voor FNV geldt dat zij zich hardmaken voor een veilige werkomgeving voor mensen die dagelijks worden blootgesteld aan deze middelen.

    Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties en burgers maakt zich zorgen over de schadelijke gevolgen van bestrijdingsmiddelen. Samen met partners zoals Pesticide Action Network NetherlandsDemeter, Urgenda, Grootouders voor het Klimaat, Landschappen NL en Foodwatch proberen we zoveel mogelijk mensen te mobiliseren en aandacht te vragen voor de schadelijke gevolgen van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast steunen veel organisaties onze Oproep tot Actie. Ons geluid is een breed maatschappelijk geluid (over vele politieke kleuren heen).

  • Wat zijn de belangrijkste actie-eisen aan de Haagse politiek?

    1. Pas het voorzorgsbeginsel toe: sta geen bestrijdingsmiddelen toe als er twijfel of onduidelijkheid is over de schadelijke gevolgen voor onze gezondheid of ecosystemen. 

    2. Bescherm de gezondheid van werknemers in de land- en tuinbouw en omwonenden, onder andere door betere voorlichting en door het instellen van brede spuitvrije zones rondom woningen, scholen en zorginstellingen.

    3. Bescherm de natuur en het (drink)water door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen sterk te verminderen en te investeren in natuurinclusieve landbouw zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

  • Hoe haalbaar zijn deze eisen?

    Wij vragen de overheid om te sturen op scherper toelatingsbeleid van het Ctgb (Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden): ook boeren moeten ervan uit kunnen gaan dat de middelen die zij gebruiken veilig zijn voor henzelf, hun kinderen, omwonenden en voor de bodem en het ecosysteem dat we allemaal nodig hebben voor een gezonde leefomgeving. Het Ctgb heeft de bevoegdheid en zelfs de opdracht gekregen in een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie om de meest actuele kennis te gebruiken in de beoordeling van de bestrijdingsmiddelen, ook als die kennis nog niet is vastgelegd in een richtsnoer. Daarnaast moet het Ctgb de bescherming van mens, dier en milieu boven het belang van de teelt van planten stellen, volgens diezelfde uitspraak. Het Ctgb heeft dus alle mogelijkheden om het voorzorgsprincipe toe te passen.

    Daarnaast vinden wij dat de afbouw van bestrijdingsmiddelen samen op moet gaan met het stimuleren van natuurvriendelijke en biologische teelten, waarin het gebruik van chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen stevig wordt afgebouwd of helemaal gestopt. Er zijn al veel boeren die op die manier werken, het alternatief bestaat dus al. Daarnaast heeft de overheid alle mogelijkheden om die werkwijze te stimuleren met o.a. de ontwikkeling van kennis, onafhankelijke advisering, subsidies, een groen risicofonds, een heffing op de meest toxische bestrijdingsmiddelen, stimulering van benchmarking. Ten slotte is het cruciaal dat ketenpartijen meebetalen aan de kosten van alternatieve teeltmaatregelen, risicodekking bieden en de vraag naar biologische product aanjagen. Een aantal van onze eisen zijn bijvoorbeeld al de dagelijkse praktijk in Denemarken, dus wij in Nederland kunnen dit ook!

  • Is het wel realistisch om boeren te laten werken zonder bestrijdingsmiddelen?

    Biologische en natuurinclusieve boeren laten zien dat alternatieve methoden wel degelijk succesvol zijn. Ca. 12% van de boeren in Duitsland is biologisch. In Nederland is dat ca. 4%. Ook andere landen zoals Oostenrijk laten zien dat een groot biologisch landbouwareaal mogelijk is. De opbrengsten van biologische landbouw kunnen verschillen per regio. In droge regio’s zijn de opbrengsten van biolandbouw bijvoorbeeld gemiddeld 116% hoger dan van gangbare bedrijven in diezelfde regio. In gematigde regio’s zoals Nederland zijn opbrengsten van bio op dit moment 20-25% lager dan gangbaar, maar deze productiviteitskloof vermindert met de jaren. Meer onderzoek naar optimalisatie van biologische landbouw zou de productiviteit ervan nog verder kunnen vergroten. Bovendien blijkt uit het onderzoek Landinzicht van Urgenda dat er in Nederland meer dan genoeg ruimte is om gezond voedsel te produceren voor onze supermarkten, zolang we de juiste keuzes maken. Uiteindelijk leidt natuurinclusieve landbouw tot minder uitputting van de bodem en daarmee een stabielere voedselvoorziening. En natuurlijk draagt het bij aan een gezonde leefomgeving, waardoor kosten voor bijvoorbeeld gezondheidszorg en het zuiveren van water lager worden.

Praktische vragen over deze manifestatie

  • Waar en hoe laat vindt de manifestatie plaats?

    Waar: Laan van Reagon en Gorbatsjov, Den Haag
    Wanneer: Vrijdag 11 april van 13.00 uur tot 15.30 uur

  • Wat is het programma van de manifestatie?

    We verzamelen om 13:00 uur op de Laan van Reagan en Gorbatsjov waar Nickie van der Wulp, directeur van Parkinson Vereniging iedereen zal verwelkomen. Vervolgens lopen we een route. Bij terugkomst om ongeveer 14:15 is er een divers podiumprogramma, waarbij we tweede kamerleden interviewen en hen vragen de Oproep tot Actie te ondertekenen en te helpen uitvoeren. Daarna willen we de Oproep tot Actie officieel overhandigen aan het kabinet. Bij alle onderdelen zal muziek het geheel opvrolijken.

    13.00 - 13.15: Welkom (Laan van Reagan en Gorbatsjov)

    13.15 - 14.15: Looproute

    14.15 - 14.45: Diverse sprekers en artiesten 

    14.45 - 15.00: Interview met Tweede Kamerleden

    15.00 - 15.15: Overhandigen Oproep tot Actie

    15.15 - 15.30: Muzikale afsluiting

  • Welke sprekers en artiesten komen er?

    Jorrit Hoff, neuroloog en schrijver, gaat in gesprek met Monique Bosman. Monique heeft de ziekte van Parkinson. Daarnaast zullen biologisch boer Krispijn van den Dries en Koen Verhoogt van de Vlinderstichting vertellen over het belang van een pesticidevrije toekomst.

    Zangeres Birdie Belgium treedt op. Haar moeder heeft de ziekte van Parkinson en de impact hiervan, vertaalde ze in een prachtige nummer. Daarnaast verblijdt Henk Koorn van Hello Venray ons met zijn muziek!

    Er zijn Boxercise Parkinson trainers aanwezig: zij laten zien hoe boksen helpt bij parkinsonklachten. Iedereen kan meedoen!

  • Hoe ziet de looproute eruit?

    Route

    De beoogde lengte van de route is 1,9 km. Daarnaast hebben we de optie van een verkorte route van 1,1 km. Dit is de lengte die prettiger is voor veel mensen met parkinson. We starten op de Laan van Reagan & Gorbatsjov. De route loopt langs de Korte Voorhout, Lange Voorhout, Kneuterdijk, Lange Vijverberg, en via de Korte voorhout terug naar de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

  • Hoe kan ik als particulier meedoen?

    Als particulier kun je natuurlijk aansluiten bij de manifestatie in Den Haag. Ook kun je op persoonlijke titel de Oproep tot Actie ondertekenen. Daarnaast help je de manifestatie door onze boodschap te verspreiden in je netwerk en op sociale media. Via onze crowdfundingssite kun je een donatie doen, waarvan we de manifestatie kunnen organiseren, zoals de podiumkosten, invalidentoiletten etc.

  • Hoe kan ik als bedrijf/organisatie meedoen?

    Als bedrijf kun je onze Oproep tot Actie ondertekenen en onze boodschap verspreiden via je eigen communicatiekanalen. Van lokale supermarkten tot bedrijven of zorgorganisaties en van boeren tot NGO’s, grassroots organisaties en politieke partijen. Laten we zorgen dat het kabinet ziet dat ons geluid breed vertegenwoordigd is. Daarnaast is het fijn om bij je achterban, collega’s en klanten de manifestatie te promoten, zodat we straks met grote getalen in Den Haag staan. Ook kun je een donatie doen waarvan we de manifestatie kunnen organiseren, zoals de podiumkosten, invalidentoiletten etc.

  • Ik heb de ziekte van Parkinson, is de wandeling wel haalbaar/veilig voor mensen met parkinson?

    De Parkinson Vereniging heeft maatregelen getroffen zodat de manifestatie haalbaar, veilig en prettig is voor mensen met parkinson. De looproute van de manifestatie is 1,9 km en er is een verkorte route van 1,1 km, met een effen wegoppervlak. Als lopen niet lukt, zijn er bij het podium een aantal stoelen aanwezig en er zijn invalidentoiletten. Daarnaast is er een rustruimte in de backstage tent voor het geval dat echt even nodig is.
    De locatie van de manifestatie is bovendien dichtbij Station Den Haag Centraal op de Laan van Reagan en Gorbatsjov en een parkeergarage is vlakbij. Op Station Den Haag is vanuit de NS de afdeling Reisassistentie ingeschakeld, voor de personen die hulp nodig hebben op het station.

  • Kan ik met mijn kind naar PesticideVrij-Dag?

    Dat kan zeker! Het gaat immers ook om hun toekomst. 
    Er is een route van 1,9 km en een verkorte route van 1,1 km. Ook zijn er toiletten aanwezig. 
    Het is moeilijk in te schatten hoe druk het wordt. We raden je aan jouw telefoonnummer op de arm van je kind te schrijven, voor het geval jullie elkaar uit het oog verliezen. Als je elkaar kwijt bent, roepen we dit om op het podium en staat er een vrijwilliger klaar.

Terug naar boven