woensdag 04 december 2024 20:21 Parkinsoncafé Rotterdam e.o. 27 november 2024
Parkinson en Bestrijdingsmiddelen!?
Steeds meer wordt duidelijk dat bestrijdingsmiddelen mede factorbepalend zijn als oorzaak van de ziekte van Parkinson.
Nathalie Kelderman, als ervaringsdeskundige (en politicoloog en bestuurslid van de Parkinson Vereniging), lichtte een aantal cijfers, feiten en onderzoeken toe, zoals:
Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende hersenziekte; welke oorzaken zijn aan te wijzen? (genetische factoren, omgevingsfactoren, hoofdletsel en wisselwerking hier tussen?). De relatie tussen bestrijdingsmiddelen en Parkinson (onderzoek middels o.a. landkaartstudies, ziektegevallen en dierstudies). Welke bestrijdingsmiddelen worden in Nederland en wereldwijd toegelaten (zoals paraquat, glyfosaat. onkruidverdelger Round up; etc.)… Ondanks dat onderzoeken steeds meer duidelijk verwijzen naar de relatie met Parkinson, is ‘causaal verband’ (nog) niet aangetoond (*). Mede daardoor is vorig jaar (13/10/23) glyfosaat door de Europese commissie weer voor 10 jaar toegelaten (**). Het ‘voorzorgbeginsel’ (eerst de veiligheid van het middel bewijzen alvorens toe te passen) wordt vooralsnog niet toegepast.
(*) Verschijnselen van Parkinson worden doorgaans pas herkenbaar bij 70% van afsterven van hersencellen; het duurt dus meestal meerdere jaren alvorens de ziekte van Parkinson echt zichtbaar wordt of gediagnostiseerd; en is er mede daardoor ook moeilijker causaal verband te leggen (middels onderzoek) met de oorzaken van de ziekte.
(**Noot: In het debat in de 2e Kamer, op dezelfde dag als het café 27/11/24, zegt minister Wiersma ,BBB, dat de boeren zelf verantwoordelijk zijn voor het terugdringen van hun gebruik van bestrijdingsmiddelen / pesticiden, en dat ingrijpen door de overheid in het belang van volksgezondheid en een natuurlijker bodemleven niet nodig is; ‘in gesprek gaan’ met boeren is voldoende).
Verder lichtte Mv. Kelderman toe dat op allerlei terreinen onderzoeken gaande blijven i.v.m. veiligheid en bestrijdingsmiddelen (zoals rond voedselvoorziening en ook specifiek rond fruit; drinkwatergebieden; de bloementeelt; landkaart-onderzoek, randvoorwaarden voor het onderzoek zelf, etc.).
Het is duidelijk dat er een complex krachtenspel is binnen de politiek, agro-industrie, boeren en burgers; het gaat om een afweging van natuur- & gezondheidsbelangen enerzijds en economische belangen anderzijds.
Agro-industrie en boeren bezigen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen o.a. de standpunten rond voedselzekerheid, onvoldoende effectiviteit bij alternatieve gewasmethoden, lagere opbrengst biologisch boeren.
Positieve ontwikkelingen zijn toch dat boeren , bedrijven en (super-) markten (in de tijd) nieuwe doelen stellen en hun processen stapsgewijs en gedeeltelijk proberen om te bouwen richting biologische landbouw en producten.
‘Bestrijdingsmiddelen’ is een uitgebreid onderwerp met een veelheid aan factoren in een complex krachtenspel.
Bedankt voor je bijdrage Nathalie.
Lees het volledige bericht