Parkinson en DBS
Wat is diepe hersenstimulatie?
Diepe hersenstimulatie wordt ook wel 'deep brain stimulation' genoemd, afgekort DBS. Bij diepe hersenstimulatie worden via elektroden elektrische impulsen gegeven aan de hersengebieden die uw bewegingen aansturen.
Wachttijden DBS
Deep Brain Stimulation is een geavanceerde therapie die in zeven medische centra wordt uitgevoerd. In onderstaand overzicht vindt u verwijzingen naar de wachttijden zoals deze staan gepubliceerd op de websites van deze ziekenhuizen.
Meldpunt
Heeft u andere ervaringen als het gaat om de wachttijd voor een DBS-behandeling? Of heeft u vragen of opmerkingen over deze geavanceerde behandeling? Laat het ons weten!
Bijwerkingen DBS
Eventuele bijwerkingen van een implantaat zoals de DBS-stimulator kunt u melden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Brochure over geavanceerde therapie
In de brochure over geavanceerde therapieën kunt u meer lezen over apomorfine, levodopapompen en DBS.
Video's over Deep Brain Stimulation (DBS)
Hoe werkt het?
Wat zijn de effecten?
Komt u in aanmerking?
Wat zijn de risico's?
Het voortraject
De DBS-operatie
Leefregels met DBS
ParkinsonTV over DBS
DBS: Hoe werkt het en wat doet het?
Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg is een van de centra waar DBS-behandeling plaatsvindt. Dit ziekenhuis heeft in samenwerking met een patiënt informatieve video's ontwikkeld over hoe het DBS-proces in Tilburg verloopt. De video's laten de beoordeling geschiktheid DBS, de patiëntenroute voor de DBS-operatie en het instellen en de nazorg bij DBS zien.