Yopperkids | parkinson-vereniging.nl

A A
Meer

Yopperkids

yopperkids_logo.pngYopperkids

Laatst gewijzigd op 4 juli 2016

Op deze webpagina kunnen kinderen van parkinson(isme)patiënten meer lezen over de ziekte van Parkinson.  

Voor Yopperkids is het stripboek Medikidz uitgebracht. Het stripboek is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 8-14 jaar om de ziekte van Parkinson beter te begrijpen en de grote invloed ervan op de hele familie. Dit boekje is bij de vereniging te verkrijgen. Klik hier om het boekje te bestellen.

Even voorstellen

sonny_2.pngMijn naam is Sonny en ik vertel je zoveel mogelijk over de ziekte van Parkinson en over parkinsonismen. Misschien heeft je vader of moeder één van deze ziekten, of iemand anders die je kent. Wil je hier meer over weten, dan ben je bij ons op de goede plek!

Op deze website praten we voor het gemak vaak over ‘hij’ als we het over iemand hebben die de ziekte van Parkinson heeft. In plaats van ‘hij’ kun je ook altijd ‘zij’ lezen: evenveel mannen als vrouwen krijgen Parkinson.


Wat zijn Yoppers?

Yoppers zijn ‘Young Onset Parkinsonians’. Dat is een Engelse naam voor mensen die al op jonge leeftijd met Parkinson te maken krijgen. We vinden het belangrijk dat mensen – en dus ook kinderen - weten hoe het is om deze ziekte te hebben. Yopperkids zijn kinderen van pakrinson- en parkinsonismepatiënten. Zo lees je hier wat Parkinson is, welke klachten iemand kan krijgen, wat parkinsonismen zijn en hoe het zit met medicijnen.

Parkinson krijg je niet alleen: ook alle mensen rondom iemand met deze ziekte merken dat dingen veranderen. Dat kan soms best lastig zijn. Als je nog vragen hebt, dan kun je die altijd aan ons stellen via info@parkinson-vereniging.nl of 030-6561369.

Wat is parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Als je Parkinson hebt, maken je hersencellen minder dopamine aan. Dat is een stofje dat zorgt dat je soepel en gemakkelijk kunt bewegen. Ook andere stofjes in de hersenen worden minder aangemaakt en dat geeft verschillende andere problemen.

Klik hieronder op het onderwerp waar je meer over wilt lezen. Dit zijn Word-bestandjes die je kunt openen en/of opslaan op je computer.

Informatie:

Afbeeldingen:

Als je het spreekbeurt- of werkstukpakket (met afbeeldingen) in één keer wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@parkinson-vereniging.nl of bel met 030-6561369. 

En voor mij

Heeft je vader of moeder Parkinson of parkinsonisme, dan gaan veel dingen bij jullie anders dan bij andere gezinnen. Mensen met Parkinson of parkinsonisme hebben bijvoorbeeld meer rust nodig. Als één van je ouders Parkinson of parkinsonisme heeft, zul je daarom misschien meer moeten helpen in huis dan andere kinderen.

Als jullie met het gezin op vakantie willen gaan of een uitstapje maken, zal er over een aantal dingen extra nagedacht moeten worden. Omdat de ziekte zo wisselend en onzeker is, kan jouw gevoel dat ook zijn.

sonny_3.png

Je kunt bijvoorbeeld:

  • Verdrietig zijn
  • Boos zijn
  • Bang zijn
  • Ongerust zijn
  • Onzeker zijn

Ook kun je je misschien soms eenzaam voelen, omdat niet iedereen jou begrijpt.

Zijn er bij jou ooit deze gevoelens naar voren gekomen? Dan is dit heel normaal hoor. Het is misschien niet altijd fijn, maar je kunt er wel van leren als je er zo goed mogelijk mee omgaat.

Probeer de gevoelens niet weg te stoppen. Luister en kijk naar wat je voelt en vertel - eventueel gewoon tegen jezelf - wat je voelt. Als sommige gevoelens vaker voorkomen en je ze gaat herkennen, kun je leren, er iets mee te doen. Ja iets doen, iets waar jij je toch weer fijn bij gaat voelen en wat bij jou past!

Belangrijke vragen

> Gaat Parkinson weer over?

Nee. De ziekte van Parkinson is een chronische ziekte: als je het hebt, dan gaat het nooit meer over.

> Is er een medicijn tegen de ziekte van Parkinson?

Nee. Wel zijn er medicijnen die de ervoor zorgen dat de gezondheid langzamer achteruit gaat. Ook zijn er medicijnen die de klachten minder erg maken.

> Ga je dood aan Parkinson?

Nee, iemand met Parkinson wordt net zo oud als gezonde mensen.

> Is de ziekte van Parkinson erfelijk?

Nee, als één van je ouders Parkinson heeft, dan betekent dit niet dat jij het ook automatisch krijgt. Wel kan de ziekte in de ene familie meer voorkomen dan in de andere.

> Is Parkinson besmettelijk?

Nee. Je kunt geen Parkinson krijgen door bij iemand in de buurt te zijn die de ziekte al heeft. Het is geen ziekte zoals griep of een verkoudheid.

> Naar welke dokter ga je als je de ziekte van Parkinson hebt?

Naar een neuroloog. Dat is een specialist (een arts) die alles weet van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Daarnaast kan de huisarts ook helpen met oplossingen voor de klachten die iemand heeft

> Zijn er evenveel mannen als vrouwen die Parkinson krijgen?

Ja.

> Kun je iets doen om te voorkomen dat je Parkinson krijgt?

Nee, je kunt niets doen om ervoor te zorgen dat je het niet krijgt. Je krijgt het, of je krijgt het niet: het maakt niet uit wat je doet.

> Wordt de ziekte steeds erger?

Ja, het is een progressieve ziekte. Maar het kan ook zo zijn dat de klachten jarenlang stabiel zijn, hetzelfde blijven. Dit gaat bij iedere persoon anders.

Yopperkids in de mediayopperkids-in-de-media.gif

Krantenartikelen

Video's

In de volgende uitzending wordt gesproken over Parkinson en Yoppers bij TeleTrends op SBS6.

Interview Yopperkids (Radio Schiedam)


Op het gebruik van deze website zijn de gebruiksvoorwaarden van toepassing.
Door het gebruik van de website of het forum gaat u akkoord met de toepasselijkheid van deze voorwaarden. 
Privacy- en cookiepolicy | Opzeggen lidmaatschap