Stageverslag Tim Beijer | parkinson-vereniging.nl

A A
Meer

Stageverslag Tim Beijer

Stage in Sydney

In het kader van mijn studie geneeskunde heb ik van augustus t/m november 2012 een onderzoekstage gelopen bij Neuroscience Research Australia, Sydney. Vanwege mijn grote interesse in neurologie en enkele goede ervaringen van mede-studenten van de Radboud Universiteit wilde ik dit avontuur graag aangaan. De ‘Falls & Balance’ groep van professor Stephen Lord heeft naam gemaakt met diverse onderzoeken naar vallen. Dit zowel bij gezonde mensen als bij mensen met een aandoening die hun balans kan verstoren. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een grotere kans op het doormaken van een val, met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk dat we meer over de oorzaken hiervan weten en hier vervolgens wat aan kunnen doen om vallen te voorkomen. Tijdens mijn onderzoek heb ik gekeken of ‘auditory cueing’  (aangeven van het loopritme met behulp van biepjes) tijdens het lopen de balans verbetert. De balans werd gemeten door een accelerometer (versnellingsmeter) op het hoofd en op de rug te plaatsen. Ik heb dit onderzocht bij mensen met de ziekte van Parkinson en ter vergelijking bij een groep gezonde oude- en een groep jonge mensen. De eerste maand heb ik me vooral verdiept in alle wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. De tweede maand bestond vooral uit het opbellen van proefpersonen en het uitvoeren van de metingen. Toen dit allemaal achter de rug was begon het analyseren van alle resultaten en het schrijven van een verslag. Behoorlijk ingewikkeld! Gelukkig had ik behulpzame, vriendelijke mensen om me heen en is dit allemaal goed gekomen. Ik ben van plan me als neuroloog te gaan specialiseren om daarna neurologische patienten en mensen met de ziekte van Parkinson in het bijzonder te kunnen helpen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ‘cueing’ bij mensen met de ziekte van Parkinson in de ‘aan-fase’ (medicatie) ervoor zorgt dat de stabiliteit van hoofdbewegingen verbetert en de variatie in stapduur vermindert. Dit heeft als gevolg dat mensen stabieler en veiliger lopen en daarmee mogelijke valpartijen kunnen voorkomen. Bij groepen gezonde oude- en jonge mensen werd geen verbetering gezien, maar eerder een verslechtering omdat het lopen bij hen niet verstoord is. Deze manier van revalideren/fysiotherapie wordt op sommige plaatsen al aangeboden. Een veelbelovend resultaat natuurlijk, maar onderzoek op grotere schaal is noodzakelijk om gegronde uitspraken te kunnen doen over het effect op of de toepasbaarheid voor het individu.

Australie is een prachtig land. Voor de stage begon heb ik een maand de oostkust van het land afgereisd. Schitterende natuur, duiken, leren surfen, zeilen, tropische dieren... een onvergetelijke ervaring! Na deze prettige onderbreking van mijn drukke studie heb ik me voor 4 maanden in Sydney gevestigd om me met het onderzoek bezig te houden. Dit is een echte metropool, maar het is zo westers dat het al gauw als thuis voelde. Helaas is het ook een duur land en kreeg ik geen vergoeding voor de full-time stage. Hierdoor was financiele steun noodzakelijk om een visum, huisvesting, bustickets enz te kunnen betalen. Gelukkig stelt de Parkinsonvereniging voor dit soort initiatieven beurzen beschikbaar. Zonder deze beurs had ik dit alles, dat me niet alleen als bijna-afgestudeerd arts, maar ook als mens zal vormen, niet kunnen meemaken!


Op het gebruik van deze website zijn de gebruiksvoorwaarden van toepassing.
Door het gebruik van de website of het forum gaat u akkoord met de toepasselijkheid van deze voorwaarden. 
Privacy- en cookiepolicy | Opzeggen lidmaatschap