ParkinsonNet stimuleert parkinsonpatiënt om meer te gaan bewegen | parkinson-vereniging.nl

A A
Meer

ParkinsonNet stimuleert parkinsonpatiënt om meer te gaan bewegen

ParkinsonNet stimuleert Parkinsonpatiënt om meer te gaan bewegen

Parkinsonpatiënten die worden gestimuleerd om meer te bewegen worden fitter zonder dat het aantal valincidenten toeneemt. Dat schrijven onderzoekers Marlies van Nimwegen en Arlène Speelman in een artikel in het toonaangevende tijdschrift British Medical Journal. Beide onderzoekers van het UMC St Radboud promoveerden op 6 maart op onderzoek naar de effecten van sporten bij Parkinsonpatiënten.

Parkinson is een invaliderende hersenaandoening. Mensen met Parkinson krijgen vaak te maken met ernstige fysieke en geestelijke beperkingen en hebben een verhoogd risico om te vallen. Veel Parkinsonpatiënten worden hierdoor inactief. Die inactiviteit heeft weer veel ongunstige gevolgen, onder andere een verergering van de Parkinsonverschijnselen, een hoger risico op hart- en vaatziekten, en een verminderde overleving. Daarom werd in de ParkFit studie onderzocht of mensen met Parkinson meer kunnen gaan bewegen, zonder daarbij vaker te vallen. Het onderzoek is gefinancierd door de Amerikaanse MJ Fox Foundation en het Nederlandse instituut voor zorginnovatie en zorgonderzoek (ZonMW).

Fitter zonder vaker vallen

Bijna zeshonderd mensen met Parkinson namen deel aan de ParkFit studie. De patiënten werden door het lot verdeeld over een groep die alleen gespecialiseerde fysiotherapie kreeg en een groep die (naast deze gespecialiseerde fysiotherapie) ook werd gestimuleerd om meer te gaan bewegen (het ParkFit programma). Alle patiënten werden gedurende twee jaar begeleid.

Het onderzoek laat geen verschil zien in de hoeveelheid dagelijkse activiteit van beide groepen patiënten. Wel blijkt dat patiënten in de ParkFit groep vaker sporten, dat zij fitter zijn en dat dit veilig was, dus zonder een toename van valincidenten.

Bewegen met begeleiding

Op basis van het onderzoek adviseert de landelijke organisatie van gespecialiseerde Parkinson zorgverleners (ParkinsonNet) aan Parkinsonpatiënten om méér te gaan bewegen als dat mogelijk is. Om valincidenten te voorkomen is het belangrijk dat de patiënt daarbij goed wordt begeleid, bijvoorbeeld door een ParkinsonNet fysiotherapeut. Vanuit het UMC St Radboud is vervolgonderzoek opgezet om met intensievere trainingsvormen te kijken naar de effecten van sporten op het brein van Parkinson patiënten.

Publicatie in British Medical Journal: Promotion of physical activity and fitness in sedentary patients with parkinson's disease, a randomized controlled trial - Marlies van Nimwegen, Arlene D Speelman, Sebastiaan Overeem, Bart P van de Warrenburg, Katrijn Smulders, Manon L Dontje, George F Borm, Frank J G Backx, Bastiaan R Bloem and Marten Munneke on behalf of the ParkFit study group

Open Access publicatie: http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.f576


Op het gebruik van deze website zijn de gebruiksvoorwaarden van toepassing.
Door het gebruik van de website of het forum gaat u akkoord met de toepasselijkheid van deze voorwaarden. 
Privacy- en cookiepolicy | Opzeggen lidmaatschap