Parkinsonverpleegkundige in ieder ziekenhuis | parkinson-vereniging.nl

A A
Meer

Parkinsonverpleegkundige in ieder ziekenhuis

Parkinsonverpleegkundige in ieder ziekenhuis 

Dankzij een subsidie van € 50.000 van Stichting Parkinson Fonds kunen de Parkinson Vereniging en en Parkinson Platform Noord-Nederland (PPNN) een uniek project uitvoeren: ‘Een parkinsonverpleegkundige in ieder ziekenhuis’. In de proefregio Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) krijgen vijf ziekenhuizen een subsidie van om een parkinsonverpleegkundige in dienst te nemen of het aantal uren uit te breiden. Hierdoor komt goede zorg voor parkinsonpatiënten weer een stapje dichterbij.

De parkinsonverpleegkundige heeft sinds haar komst in Nederland in 1996 een belangrijke rol ingenomen in de zorg rondom parkinsonpatiënten. De neuroloog heeft vaak weinig tijd en moet zich daarom beperken tot de medische vragen. De ziekte van Parkinson is echter een complexe ziekte en vaak spelen er meer problemen op, bijvoorbeeld, psychosociaal vlak. De parkinsonverpleegkundige is dan een onmisbare schakel tussen de neuroloog en andere hulpverleners.

Hoewel de meerwaarde van de parkinsonverpleegkundige al 15 jaar in de praktijk wordt bewezen, is er in veel ziekenhuizen met gespecialiseerde parkinsonneurologen nog steeds geen parkinsonverpleegkundige. Dit komt vaak doordat er geen geld voor beschikbaar is. Wanneer er wel een parkinsonverpleegkundige werkzaam is, heeft zij vaak maar weinig uren per week om aan de patiënt te besteden.

Omdat de PV en het PPNN ervan overtuigd zijn dat een parkinsonverpleegkundige in ieder ziekenhuis de basis is van kwalitatief goede zorg voor patiënten hebben zij samen dit project opgezet. De vijf ziekenhuizen, Antonius Ziekenhuis in Sneek, Scheper Ziekenhuis in Emmen, Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en Medisch Centrum Leeuwarden krijgen van de PV subsidie om de parkinsonverpleegkundige één jaar te financieren op voorwaarde dat het ziekenhuis dit zelf minimaal 3 jaar voortzet. Daarnaast is één van de eisen van de PV en het PPNN dat de parkinsonverpleegkundige ingezet zal worden in een speciaal spreekuur dat volgens de multidisciplinaire richtlijn wordt opgezet en waarbij de neuroloog en parkinsonverpleegkundige nauw samenwerken.


Op het gebruik van deze website zijn de gebruiksvoorwaarden van toepassing.
Door het gebruik van de website of het forum gaat u akkoord met de toepasselijkheid van deze voorwaarden. 
Privacy- en cookiepolicy | Opzeggen lidmaatschap