Nieuwsflits 19 oktober 2023

Geachte heer Vonk,

In deze nieuwsflits leest u over het volgende:

  • Algemene Ledenvergadering zaterdag 2 december 2023
  • Ontmoetingsdag voor mensen met MSA, MSA-P en MSA-C
  • Publiekswebinar 'Nadenken over de toekomst bij parkinson'
  • Onderzoek: Neuropsychologische en psychiatrische uitkomst na DBS voor de ziekte van Parkinson en de invloed van narcose
  • Deelnemers gezocht: onderzoek naar depressie bij parkinson
  • ParkinsonTV in beweging
  • Expertiseplatform: Parkinson en werk
  • Parkinson-webinar Alzheimer Onderzoekfonds Limburg en MUMC+
  • Help mee, vraag de donatiebox aan bij ParkinsonNL

Veel leesplezier!Mail

 

Algemene Ledenvergadering 2 december 2023

De Algemene Ledenvergadering vindt plaats op zaterdag 2 december 2023, in samenwerking met het team van Parkinson Café Nieuwegein. U kunt zowel fysiek deelnemen aan de vergadering als digitaal. 

Om organisatorische redenen kunt u zich tot en met uiterlijk 26 november aanmelden. Lukt het aanmelden op de website niet? Neem dan contact op met het secretariaat van de vereniging:
tel. 030-656 13 69.

 
Aanmelden voor de ALV
Ontmoetingsdag voor mensen met parkinsonisme MSA, MSA-P en MSA-C

Heeft u, of uw naaste de diagnose Multiple Systeem Atrofie (MSA), MSA-C of MSA-P? Dat is zeer ingrijpend. Op vrijdag 24 november 2023 organiseren we een ontmoetingsdag, waar u anderen met dezelfde diagnose kunt ontmoeten. En er is gelegenheid om vragen te stellen aan een gespecialiseerde neuroloog. 

 
Lees meer en meld u aan voor deze ontmoetingsdag
Publiekswebinar 'Nadenken over de toekomst bij parkinson'

Op 16 november vindt een gratis webinar plaats over het belang van proactieve zorgplanning bij parkinson(isme): wat is voor jou als patiënt en je naasten nu belangrijk en wat is belangrijk als je steeds verder achteruitgaat? Welke klachten krijg je en hoe kunnen we die zo goed mogelijk behandelen? Wat is er te doen aan de klachten met bewegen? Hoe kijk je naar de toekomst? Welke wensen heb je? Praat je hierover met je zorgverleners en je naasten?

 
Klik hier voor meer informatie en aanmelden
Onderzoek: Neuropsychologische en psychiatrische uitkomst na DBS voor de ziekte van Parkinson en de invloed van narcose

In 2021 heeft de onderzoeksgroep van Rozemarije Holewijn, Dagmar Verbaan, Rob de Bie en Rick Schuurman de eerste resultaten van de General Anesthesia vs Local Anesthesia in Microelectrode Recording-Guided Deep-Brain Stimulation for Parkinson’s Disease (GALAXY) studie gepubliceerd. Hierin werden parkinsonpatiënten die in aanmerking kwamen voor diepe hersentimulatie (DBS) geloot tussen DBS onder lokale verdoving (wakker) en DBS onder narcose (slapend).

 
Lees hier de conclusies uit het onderzoek
Deelnemers gezocht: onderzoek naar depressie bij parkinson

Helaas krijgen mensen met de ziekte van Parkinson relatief vaak (tot wel 50%) te maken met depressieve klachten. De belangrijkste klachten zijn je somber voelen of minder tot geen interesse meer hebben in dingen en/of er minder plezier aan beleven.

 
Klik hier om meer te lezen en u aan te melden
ParkinsonTV in beweging

Vanaf oktober 2023 presenteert ParkinsonTV een nieuw programma:
ParkinsonTV in beweging.
In 6 verschillende afleveringen motiveert beweegdocent Trudi Nolte, samen met ervaringsdeskundigen, u om in beweging te komen. In iedere aflevering staat een andere beweegvorm centraal. 

 
Kijk hier de eerste aflevering
Expertiseplatform: Parkinson en werk

Steeds vaker worden jonge mensen die midden in het leven staan en een baan hebben of ondernemer zijn, geconfronteerd met de ziekte van Parkinson. Er komt nogal wat op je af als je parkinson hebt én wilt blijven werken of ondernemen. Ook bij direct betrokkenen zoals opdracht- en werkgevers of zorg- en arboprofessionals kunnen vragen ontstaan over de mogelijkheden en rechten en plichten die er zijn om het werk te behouden, aan te passen of af te bouwen.

 
Ga naar de website 'Parkinson en werk' voor meer informatie
Parkinson-webinar Alzheimer Onderzoekfonds Limburg en MUMC+

Op 23 november aanstaande organiseert het Alzheimer Onderzoekfonds Limburg samen met het MUMC+ haar eerste parkinson-webinar.

 
Klik hier om meer te lezen en u aan te melden
Gezondheid is het mooiste cadeau

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld en heeft een enorme impact op het dagelijkse leven. Parkinson stoppen begint bij onderzoek, innovatie en voorlichting. En daar is geld voor nodig. Wilt u ons helpen geld ophalen en op deze manier bijdragen aan het remmen, genezen en uiteindelijk voorkomen van parkinson(isme)? Dat kan tijdens uw verjaardag, jubileum, een uitvaart, actie op school, in uw winkel of tijdens een evenement op uw werk. Elke euro telt. Vraag nu de gratis donatiebox aan!

 
Vraag een donatiebox aan bij ParkinsonNL
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.

 
https://www.parkinson-vereniging.nl/l/mailing2/link/e2878352-4f97-41c9-93aa-1ee7d8b33959/not-found