Nieuwsflits 6 juni 2024

Geachte heer Vonk,

In deze nieuwsflits leest u het volgende:

  • Simone Koops - Ouwerkerk nieuwe voorzitter bestuur Parkinson Vereniging
  • Vacature: Administratief secretarieel medewerk(st)er
  • Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt? 
  • Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar stress en mindfulness bij parkinson
  • De kracht van beweging: Hoe lichaamsbeweging de hersenen van mensen met parkinson kan verbeteren
  • Tetanusvaccin kan mogelijk parkinson voorkomen
  • CBF Erkenning: wat is het en wat zegt het over een goed doel?
  • Sluit u aan bij Team Parkinson Vereniging

MailBlijf ook op de hoogte via onze website en sociale media!

Simone Koops - Ouwerkerk nieuwe voorzitter bestuur Parkinson Vereniging

De Parkinson Vereniging heeft op 4 juni 2024 middels unanieme stemming door de leden Simone Koops-Ouwerkerk benoemd als nieuwe voorzitter van het bestuur. Simone neemt het stokje over van Jan Lantink, die na ruim twee termijnen afscheid neemt. Met Simone Koops-Ouwerkerk heeft De Parkinson Vereniging een voorzitter met veel bestuurlijke ervaring in de zorg en een brede maatschappelijke belangstelling.

 
Lees meer over onze nieuwe voorzitter
Vacature: Administratief secretarieel medewerk(st)er (36 uur per week)

De Parkinson Vereniging is een actieve patiëntenvereniging voor en door mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Wij hebben ruim 10.000 leden en ruim 600 vrijwilligers. Het verenigingsbureau telt 12 medewerkers en is gevestigd in Bunnik. Vanwege het vertrek van onze administratief secretarieel medewerkster zijn we op zoek naar één of twee nieuwe collega(‘s).

 
Lees de volledige vacature
Op weg naar een medicijn dat parkinson afremt?

Er bestaan momenteel nog geen geneesmiddelen, die de ziekte van Parkinson of sommige parkinsonismen kunnen afremmen of stoppen. Toch wordt er al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van dergelijke middelen. Al eerder berichtten wij over onderzoek naar mogelijke nieuwe medicijnen tegen parkinson. Het hier beschreven onderzoek is een vervolg op deze eerdere studies.

 
Lees hier het hele artikel
Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar stress en mindfulness bij parkinson

Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen willen de effecten van kortdurige en langdurige stress op de ziekte van Parkinson in kaart brengen. De onderzoekers willen kijken of het volgen een mindfulness training (Mindfulness based cognitive therapy; een behandeling die gericht is op de leefstijl) stress kan verminderen.

 
Klik hier voor meer informatie en deelname
De kracht van beweging: Hoe lichaamsbeweging de hersenen van mensen met parkinson kan verbeteren

In de afgelopen jaren zijn mensen zich steeds meer bewust geworden van het feit dat lichaamsbeweging erg nuttig kan zijn voor mensen met parkinson. Er is ontdekt dat lichaamsbeweging zowel fysieke als mentale symptomen kan verbeteren, evenals de kwaliteit van leven. Wetenschappelijke studies tonen aan dat lichaamsbeweging belangrijke veranderingen in de hersenen veroorzaakt, zoals een toename van de niveaus van een stof genaamd 'brain-derived neurotrophic factor' (BDNF). 

 
Lees meer over de kracht van beweging
Tetanusvaccin kan mogelijk parkinson voorkomen

Mensen die recent gevaccineerd zijn tegen tetanus blijken minder kans te hebben om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Dat suggereert dat de bacteriële infectie een rol speelt bij deze aandoening.

 
Lees meer over het Tetanusvaccin
Sluit u aan bij Team Parkinson Vereniging

Wie fietst er met ons mee op zaterdag 7 september 2024 tijdens BikeforParkinson?
Wij hopen dat je ook van de partij bent in Team Parkinson Vereniging en met jouw deelname bijdraagt aan meer geld voor parkinson. Geld dat hard nodig is om belangrijk onderzoek te kunnen financieren om parkinson beter te kunnen behandelen, genezen en uiteindelijk te voorkomen. Ons team doneren mag natuurlijk ook, want elke euro telt!

 
Steun ook Team Parkinson Vereniging
CBF Erkenning: wat is het en wat zegt het over een goed doel?

Het CBF, een onafhankelijke toezichthouder, toetst goede doelen op verschillende kwaliteitscriteria. Zo toetst zij onder andere of de organisatie haar geld op de juiste manier besteedt en daarmee bereikt wat zij belooft en of er bijvoorbeeld geen sprake is van belangenverstrengeling. Alleen de organisaties die aan alle strenge eisen van het CBF voldoen, kunnen de Erkenning krijgen. ParkinsonNL heeft een CBF Erkenning en is daarmee een officieel erkend goed doel. Een garantie voor donateurs dat ze met een gerust hart kunnen geven.

 
Lees meer
Hartelijk dank voor uw lidmaatschap!

Door uw bijdrage worden activiteiten voor mensen met de ziekte van Parkinson(ismen) mogelijk gemaakt. Hoe meer leden onze vereniging heeft, hoe groter onze slagkracht is op het gebied van belangenbehartiging, informatievoorziening en het regelen van ontmoetingen met gelijkgestemden. 

Samen staan we sterker!
Breng een Lid-Maat-schap aan en draag hiermee een steentje bij!
Ja, ik help mee en maak een Lid-Maatje aan voor € 25,- per jaar!

Banner campagne drukwerk zonder lpnw

Meld uw naaste aan als Lid-Maatje
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.

 
https://www.parkinson-vereniging.nl/l/mailing2/link/b793c146-933a-4cd4-9446-92f7a53e3f38/not-found