Nieuwsflits 6 april 2023


Geachte heer Vonk,

In deze nieuwsflits leest u meer over:

  • Symposium 'Laat parkinson niet winnen!
  • Vacature vrijwilligers kascommissie
  • Behandeling met gericht ultrageluid verbetert de symptomen bij de ziekte van Parkinson
  • Help mee voorkomen dat er mensen ziek worden van pesticiden
  • Brain Research Center zoekt deelnemers voor medicijnonderzoek bij parkinson: studie RO7486967
  • Multitasking en parkinson – het effect van dansen op een dubbele taak
  • Schrijfvaardigheden voor mensen met parkinson in Utrecht
  • Online PSP Event terugkijken
  • Help mee en steun het werk van ParkinsonNL

Veel leesplezier!Mail

 

Symposium 'Laat parkinson niet winnen'
Klik hier voor het programma en de informatiemarkt
Gezocht: nieuwe leden voor de kascommissie, bij voorkeur met boekhoudkundige ervaring

In de Algemene Ledenvergadering (ALV) van juni 2023 zal één van de huidige leden van de kascommissie aftreden. De kascommissie van de Parkinson Vereniging moet bestaan uit minimaal twee leden, maar bij voorkeur drie leden. We zijn daarom op zoek naar twee nieuwe leden van de kascommissie.

 
Lees de volledige vacature
Behandeling met gericht ultrageluid verbetert de symptomen bij de ziekte van Parkinson

Een behandeling met energierijk, onhoorbaar hoog geluid (ultrageluid, ultrasound, vandaar de Engelse afkoring FUS = Focused Ultrasound Surgery) van mensen met parkinson gaf een belangrijke verbetering van hun tremor, mobiliteit en andere fysieke parkinsonsymptomen.

 
Lees meer over deze behandeling
Help mee voorkomen dat er mensen ziek worden van pesticiden

De Parkinson Vereniging maakt zich al een paar jaar sterk voor het voorkomen dat mensen ziek worden van pesticiden in hun leefomgeving en op/in hun voedsel. U kunt hierbij op verschillende manieren helpen.

 
Klik hier en help mee
Brain Research Center zoekt deelnemers voor medicijnonderzoek bij parkinson: studie RO7486967

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en verdraagbaar het nieuwe onderzoeksmiddel RO7486967 is voor de behandeling van deelnemers met de vroege fase van de ziekte van Parkinson (met traagheid in beweging, en rusttremor of rigiditeit).

 
Lees meer over dit medicijnonderzoek
Multitasking en parkinson – het effect van dansen op een dubbele taak

In een recente publicatie van onderzoekers uit Australië, werd het effect van danslessen op de manier van lopen tijdens een dubbele taak bestudeerd.

 
Klik hier om de volledige publicatie te lezen
Schrijfvaardigheden voor mensen met parkinson in Utrecht

Een nieuwe cursus van de Parkinson Academie!
Veel mensen met parkinson(isme) ervaren problemen met schrijven. De vertraagde bewegingen en spierstijfheid verminderen het schrift. Het schrijven met kleine lettertjes, het zogenaamde microschrift, komt veel voor. Maar ook moeite hebben met beginnen te schrijven, dus de eerste letters op papier zetten, is voor velen herkenbaar.

In deze praktische cursus van de Parkinson Vereniging leert u om zo goed mogelijk te blijven schrijven. Onder leiding van een ervaren ergotherapeute gaat u aan de slag om zo goed mogelijk te blijven schrijven. Alles is er op gericht om vaardigheden te behouden en achteruitgang te beperken.

 
Klik hier voor meer informatie en aanmelden
Online PSP Event terugkijken

Maandag 27 maart was het Online PSP Event.
PSP, een parkinsonisme dat zich in een snellere en progressievere vorm ontwikkelt dan de ziekte van Parkinson, werd vanuit verschillende thema’s belicht. We zagen video’s van mensen met PSP en hun mantelzorgers waarin ze vertelden over de enorme impact van de ziekte op hun leven, maar ook gaven ze tips en adviezen. Aan tafel zat een scala aan deskundigen: neurologen Agnita Boon en Bas Bloem, verpleegkundig specialist parkinson Jacqueline Deenen, directeur van de Parkinson Vereniging Nickie van der Wulp, assessor Ilse van der Zande en Pamela Stark. Yogadocenten Dominique Prins en Marjan Overdiep namen de kijkers mee in ‘Yoga4Parkinson-bewegen met (je) aandacht.’
Heeft u de uitzending gemist en wilt u deze alsnog zien? 

 
Bekijk hier de opname terug
Help mee en steun het werk van ParkinsonNL

Parkinson stoppen begint nu. Met baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en innovaties. Zodat ieder mens met parkinson(isme) en zijn naasten zo goed mogelijk kunnen leven. Het ultieme doel: een wereld zonder parkinson. Daar staat ParkinsonNL voor.
Kijk op welke manier u kunt bijdragen.

 
Help mee
Wij wensen u fijne Paasdagen
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.

 
https://www.parkinson-vereniging.nl/l/mailing2/link/9340ac73-6f4c-46b1-8fab-d084e2c95c8c/not-found