Nieuwsflits 4 mei 2023

Geachte heer Vonk,

In deze nieuwsflits leest u meer over:

  • Belangrijke vooruitgang in vroege diagnostiek van parkinson
  • Manifest Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en FNV
  • Algemene ledenvergadering 3 juni 2023
  • Oproep voor onderzoek naar DBS, parkinson en dementie
  • Oproep ervaringen in de mondzorg
  • Blaasontsteking draagt bij tot parkinsonisme MSA
  • Steun het werk van ParkinsonNL

Veel leesplezier!

Mail

Belangrijke vooruitgang in vroege diagnostiek van de ziekte van Parkinson

De diagnose parkinson wordt vaak pas laat gesteld, vanwege de afwezigheid van meetbare veranderingen. Ofschoon er nog geen behandelingen zijn die de ziekte kunnen stoppen, is een vroege diagnose toch waardevol omdat het onzekerheid voor de patiënt weg kan nemen. Deze samenvatting gaat over een studie die een onderdeel is van het Parkinson’s Progressie Marker Initiatief (PPMI).

 
Lees de samenvatting van de werkgroep wetenschapsnieuws
Manifest Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en FNV: Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen

Zo luidt de alarmerende constatering van een brede coalitie van organisaties in hun manifest Bestrijdingsmiddelen. De initiatiefnemers zijn milieuorganisatie Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en de FNV. De organisaties maken zich grote zorgen over de verstrekkende gevolgen van bestrijdingsmiddelen op dieren, planten en de waterkwaliteit. Maar ook over de gezondheidsschade van deze middelen voor boeren, werkenden en omwonenden van akkers en bloemenvelden. De Tweede Kamer kreeg het manifest vorige week aangeboden. 

 
Lees hier meer over dit manifest
Algemene Ledenvergadering 3 juni 2023

De Algemene Ledenvergadering vindt plaats op 3 juni 2023, in samenwerking met het team van Parkinson Café Almere. U kunt zowel fysiek deelnemen aan de vergadering als digitaal. Om organisatorische redenen kunt u zich tot en met uiterlijk 1 juni aanmelden. 

 
Lees meer en meld u aan
Het aanbod van de Parkinson Academie

Wist u dat u op de website van de vereniging het actuele aanbod vindt van de Parkinson Academie? Voor de schrijfcursus die start op 11 mei zijn nog twee plaatsen beschikbaar en voor de workshop 'Parkinson & werk' is nog één plaats vrij! De komende periode worden er ook steeds meer najaarscursussen aangeboden, zoals ' Parkinson? Houd je aandacht erbij!'. En 'Parkinson? Houd zelf de regie!' staat al gepland voor in Ede en Leiden. Meld u alvast aan om zeker te zijn van een plek en kijk ook eens wat er nog meer op de agenda staat voor de komende maanden!

 
Bekijk het aanbod en meld uzelf direct aan!
Deelnemers gezocht: DBS-MODE, effectiviteit van diepe hersenstimulatie op motorische klachten bij mensen met de ziekte van Parkinson en dementie

Op dit moment is diepe hersenstimulatie (‘deep brain stimulation’, DBS) een behandeloptie voor hinderlijke bewegingsklachten bij de ziekte van Parkinson. Uit onderzoek blijkt dat DBS de bewegingsklachten met ongeveer 60% vermindert. In het Amsterdam UMC loopt een studie die onderzoekt of DBS voor de behandeling van bewegingsklachten bij mensen met parkinson en ook dementie veilig en werkzaam is.

 
Lees meer en meld u aan als deelnemer via uw neuroloog
Oproep: Ervaringen in de mondzorg

Tweedejaars tandheelkunde masterstudenten aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) gaan graag in gesprek met mensen met parkinson. Omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat de mondzorg bij mensen met de ziekte van Parkinson slechter is dan bij gezonde leeftijdsgenoten, willen zij graag van u horen welke ervaringen u heeft op dit gebied.

 
Lees de volledige oproep en meld u aan
Blaasontsteking draagt bij tot neurologische aandoening MSA

Onderzoek van KU Leuven en Van Andel Research Institute toont aan dat na een ontsteking van de urineblaas er een verhoogde kans is om meervoudige systeem atrofie (MSA) te ontwikkelen. MSA is een zeldzame hersenziekte (parkinsonisme) waarbij hersencellen afsterven. Toenemende schade aan deze cellen zijn het gevolg van opstapeling van eiwitten in de zenuwcellen.

 
Lees meer over dit onderzoek
Steun het werk van ParkinsonNL

Parkinson stoppen begint nu. Met baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en innovaties. Zodat ieder mens met parkinson(isme) en zijn naasten zo goed mogelijk kunnen leven. Het ultieme doel: een wereld zonder parkinson. Daar staat ParkinsonNL voor. Kijk op welke manier u kunt bijdragen.

 
Help mee!
   

U kunt deze nieuwsflits van de Parkinson Vereniging ook online bekijken. U kunt altijd reageren op deze nieuwsflits door een mail te sturen naar: communicatie@parkinson-vereniging.nl. Ook kunt u uw voorkeuren instellen of uitschrijven op de website.

 
https://www.parkinson-vereniging.nl/l/mailing2/link/171ddc6c-e749-4115-ac40-b8539a1a1988/not-found