DEMENTIE BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON

dinsdag 24 september 2024

Op 13 mei 2024 verwelkomen we Sigrid Reinders. Zij werkt als casemanager bij de Zorgcirkel en informeert ons deze middag over dementie bij de ziekte van Parkinson. Een zwaar en beladen onderwerp. Des te meer reden er iets meer over te weten.

DEMENTIE BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON

Op 13 mei 2024 verwelkomen we Sigrid Reinders. Zij werkt als casemanager bij de Zorgcirkel en informeert ons deze middag over dementie bij de ziekte van Parkinson. Een zwaar en beladen onderwerp. Des te meer reden er iets meer over te weten.

PC13-1

PC13-2

VOORSTELLEN

Sigrid begint met zich zelf voor te stellen. Zij is gediplomeerd (neurologie-)verpleegkundige met de specialisaties hoofdpijn/herseninfarcten en de ziekte van Parkinson. Sigrid werkte 2 jaar in het BovenIJ ziekenhuis en sinds 3 jaar is zij werkzaam als casemanager dementie bij de Zorgcirkel.

DE PARAPLU…

Van de groep mensen met Parkinson ontwikkelt 35 tot 55% een vorm van dementie. De ziekte van Parkinson maakt de hersenen kwetsbaarder voor andere aandoeningen, zoals dementie. Bij manlijke Parkinsonpatienten is de kans groter dan bij vrouwen met deze ziekte.

Sigrid noemt dementie echter een “paraplu-term”. Zij bedoelt hiermee dat er grote verscheidenheid is aan vormen van dementie welke allemaal het stempel “dementie” krijgen.

Zo slaan er bij Alzheimer andere eiwitten neer op de hersenen waardoor geheugenverlies door beschadiging van de hersencellen ontstaat dan de eiwitten bij de ziekte van Parkinson. De symptomen van de dementie zijn dan ook anders. Het plannen/organiseren kan anders zijn, alles gaat langzamer. Ook kunnen (tijdelijk) verschillende vormen van hallucineren ontstaan zoals stemmen horen, dingen zien die er niet zijn. Maar iemand kan ook heel stil en in zichzelf gekeerd zijn. Dit hallucineren (delier) is een overreactie van de hersenen op een infectieziekte of een traumatische gebeurtenis.

Zelfs door een blaasontsteking kan een delier/hallucinatie ontstaan. Het is verstandig om bij dergelijke klachten direct kontakt op te nemen met de huisarts. Hoe sneller de infectie bestreden wordt, hoe sneller men van de hallucinaties e.d. kan herstellen.

DIAGNOSE

De diagnose Dementie wordt na neurologisch onderzoek en evt. het afnemen van de MoCa-test (vragenlijst over onder meer aandacht, concentratie, verstandelijke vermogen, werktempo e.d.) altijd vastgesteld door een arts, zoals bv.de neuroloog of geriater.

WAT DOET EEN CASEMANAGER?

In haar werk als casemanager onderhoudt Sigrid een intensief kontakt met de cliënt zelf en diens naaste omgeving en werkt nauw samen met de verschillende disciplines waar iemand met de ziekte van Parkinson mee te maken heeft zoals bijvoorbeeld de huisarts, geriater, neuroloog, Parkinsonverpleegkundige, diëtist e.d. Dit gebeurt altijd in overleg met haar cliënten en evt. mantelzorgers.

DOEL CASEMANAGER

Als casemamager streeft Sigrid naar de mogelijkheid om een client zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dit op een veilige en verantwoorde manier en niet alleen voor degene met Parkinson zelf, maar ook voor partners. Als voorbeeld geeft Sigrid een situatie waarbij de partner overbelast dreigt te worden. Dan kan een keer per week een dagopvang een uitkomst zijn.

De één heeft Parkinson, maar je hebt er met samen mee te maken! Sigrid vindt het daarom heel belangrijk dat je je samen zo veel als mogelijk op de toekomst voorbereid. Blijven praten over wat je wilt, waar je bang voor bent etc. Zo houden de cliënt zelf, diens partner en familie zo lang mogelijk de eigen regie in handen.

Concreet betekent dit dat Sigrid voor onder meer het volgende ingezet kan worden*:

  • Versterken van het informele netwerk (client en diens directe omgeving)

  • Overbelasting van mantelzorgers voorkomen

  • Noodzakelijke zorgaanvragen doen zoals evt. thuiszorg en deze evalueren

  • Coördinatie van de ingezette zorg/oplossingen. Bijv. aanvraag traplift

  • Aanvraag indicatie voor zorg bij CIZ

  • Aanvragen indicatie voor bijv maaltijden, huishoudelijke hulp e.d. bij het WMO-loket.

  • Als casemanager kan Sigrid alleen ingeschakeld worden als er sprake is van dementie.

NEUTRAAL

Dat zij werkzaam is bij de Zorgcirkel betekent echter niet dat zij enkel cliënten begeleidt die te maken hebben met deze instelling. Sigrid opereert als zelfstandige en ook buiten de Zorgcirkel om kan men met haar in kontakt staan.

Wat dat betreft stelt Sigrid zich neutraal op: het gaat haar om passende zorg bij haar cliënten, niet door welke instelling deze wordt gegeven.

PC13-3

Na nog enkele vragen uit het publiek beantwoord te hebben, sluiten we deze middag af met de wetenschap dat we ons er van bewust moeten zijn dat de ziekte van Parkinson zeker niet betekent dat iemand met deze diagnose met dementie te maken krijgt.

Zoals aan het begin van dit verslag al staat vermeld: van de groep mensen met Parkinson ontwikkelt maar 35 tot 55% een vorm van dementie.

« Ga terug naar Parkinson Café Purmerend

Logo Parkinson_CAFE_300

Zorgcirkel locatie Novawhere
Zaal Het Binnenhof
Prof. Mr. P.J. Oudlaan 1
1444 HT Purmerend

E-mail: info@parkinsoncafepurmerend.nl

Facebookpagina Parkinson Café Purmerend
Coördinatoren:

Coördinatoren: Margreet Westra 06-14223409 en Frank Visser 06-53674481

Margreet Westra Coördinator
Frank Visser: Penningmeester
Vacature lid activiteiten team
Vacature lid activiteiten team
Vacature lid activiteiten team

Samen staan we sterker!

De Parkinson Vereniging is dé vereniging van en voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Het is daarmee ook dé plek waar iedereen met zijn vragen over parkinson(ismen) terecht kan.

Word lid van de Parkinson Vereniging
  • We zorgen voor informatie

    Wij zijn de gids naar betrouwbare, actuele en vindbare informatie over leven met parkinson(ismen).

  • We behartigen uw belangen

    Wij zetten ons in voor beschikbaarheid van behandelingen en we vertegenwoordigen de stem van mensen met parkinson(isme) in onderzoek en richting politiek en media.

  • We regelen ontmoetingen

    Zodat u tips en ervaringen kunt uitwisselen en in contact kun komen met gelijkgestemden.

Terug naar boven